Vezi comunicatul oficial al celor de la Kaspersky.
Un studiu realizat de Kaspersky Lab si B2B International arata ca aproape jumatate din utilizatori (45%) au intalnit programe malware pe internet pe parcursul anului trecut si, in cele mai multe cazuri (81%), aceste incidente au avut consecinte negative atat asupra utilizatorilor, cat si asupra dispozitivelor lor.
Programele de tip malware au fost intalnite cel mai frecvent pe computere Windows - 83% dintre utilizatorii de Windows la nivel global au declarat ca au fost afectati in ultimele 12 luni. Cu toate acestea, utilizatorii de Android si Mac OS X nu au fost imuni, 13% si respectiv 6% declarand ca le-au fost afectate echipamentele.
12% dintre utilizatori cred ca echipamentul lor a fost infectat in urma accesarii unui site web compromis. Alti 8% au mentionat ca posibile cauze ale infectiei folosirea unui stick de memorie USB care nu le apartine, un alt dispozitiv infectat sau instalarea unui malware deghizat intr-un program legitim. 7% dintre respondenti au declarat ca dispozitivele lor au fost infectate in urma deschiderii unui fisier atasat la e-mail, iar cea mai mare parte dintre cei chestionati (13%) nu au putut explica cum au ajuns programele malware pe dispozitivul lor.
Studiul Kaspersky Lab a aratat ca patru din cinci infectii cu malware au cauzat probleme pentru cei afectati. Cel mai adesea (35% din cazuri), utilizatorii s-au confruntat cu diminuarea randamentului calculatorului, 30% dintre respondenti au observat anunturi publicitare deranjante (de exemplu, browser-ul ii redirectiona catre site-uri nedorite) si 20% dintre cei intervievati au gasit programe nedorite pe dispozitivele lor. Printre consecintele cele mai periculoase ale unui computer infectat se numara modificari la nivelul setarilor browser-ului sau sistemului de operare, efectuate fara cunostinta utilizatorului (17%), pierderea (10%) sau furtul (8%) datelor cu caracter personal, publicarea de mesaje neautorizate sau "like-uri" pe site-uri de socializare (9%) si hacking-ul camerei web (6%).
Mai mult decat atat, o parte dintre respondenti au fost nevoiti sa plateasca infractorii cibernetici pentru a debloca dispozitivul (11% din cazuri) sau pentru a decripta fisierele personale (6%), dupa ce au fost infectate cu virusi de tip ransomware. Per total, unul din trei utilizatori (33%) s-a confruntat cu pierderi financiare in urma unui atac malware. Pe langa plata unei rascumparari infractorilor, victimele au cheltuit bani pentru deblocarea unui dispozitiv sau a datelor, pentru a achizitiona un software care sa elimine efectele infectarii sau chiar pentru a cumpara un dispozitiv nou. In cazurile in care s-au inregistrat pierderi financiare, costul mediu al unui atac s-a ridicat la 160 de dolari.
„Costurile si efectele negative ale unei infectii malware pot fi evitate prin prudenta. Nu conectati la computer stick-uri USB neverificate, utilizati numai surse oficiale pentru aplicatii, actualizati permanent sistemul de operare si aplicatiile si scanati fisierele cu o solutie de securitate inainte de a le deschide. Pentru a va proteja dispozitivele si informatiile, incercati sa intampinati eventualele probleme si sa va luati masuri de precautie," explica Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management in cadrul Kaspersky Lab.
Solutiile Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 si Kaspersky Total Security – multi-device ofera protectie dispozitivelor care folosesc sisteme de operare Windows, OS X si Android. Produsele au fost concepute pentru a proteja utilizatorii in fata unei game largi de amenintari, cum ar fi programele malware care intercepteaza parole, incercarile neautorizate de a accesa camera web, malware ce cripteaza date, vulnerabilitatile din aplicatii populare si altele. Portofoliul Kaspersky Lab include, de asemenea, solutii gratuite pentru diferite platforme de verificare a dispozitivelor pentru infectii sau vulnerabilitati.