Specialistul in securitate informatica Tomi Tuominen de la F-Secure are cateva sfaturi pentru cei care vor sa se asigure ca nimeni nu se atinge de computerul lor.
Chips-urile si oja sunt doua dintre obiectele care te pot ajuta sa-ti tii calculatorul in siguranta. Expertul in securitate cibernetica Tomi Tuominen de la compania finlandeza F-Secure mai trece pe lista un prosop agatat de clanta usii si utilitarele care memoreaza parolele in locul tau. Toate acestea sunt trucuri pe care el si colegii lui le folosesc pentru a se proteja de cei care vor sa le atace conturile online si calculatoarele.
Tomi Tuominen calatoreste adesea la conferintele de securitate cibernetica ce au loc in lumea intreaga. El spune ca evita sa-si lase laptopul nesupravegheat, in camera de hotel. Cand, totusi, nu are incotro, il inchide, desface o punga de chips-uri, si rastoarna continutul ei deasupra calculatorului, apoi face o poza. In felul acesta, daca cineva va incerca sa-i deschida laptopul, nu va mai putea ordona chips-urile la fel pe carcasa, iar expertul isi va da seama ca cineva a intrat in camera lui si i-a desfacut calculatorul. In loc de chipsuri poti folosi si un manunchi de cabluri, de asemenea dificil de asezat in acelasi fel de cineva care deschide calculatorul.
Si oja te poate ajuta sa-ti tii datele in siguranta. Poti sa o aplici peste suruburile de la calculator, pentru ca va crea forme imposibil de replicat si vei sti daca cineva iti deschide calculatorul. Oja poate fi utilizata si pentru a lipi cu ajutorul ei bucati de hartie peste porturile USB de la laptop. Daca o persoana va vrea sa desfaca hartiutele pentru a lega un stick USB la calculatorul tau, iti vei da seama.
Cercetatorul de la F-Secure recomanda folosirea unei aplicatii, Escape the Wolf Photo Trap, care iti permite sa compari doua fotografii asemanatoare suprapunandu-le.
Uneori, cei care intra in camerele de hotel ale cercetatorilor pentru a afla ce investigheaza, se folosesc de dispozitive pe care le introduc prin partea de jos a usii, cu care agata manerul, pe interior. Tomi Tuominen de la F-Secure atarna un prosop de clanta pentru ca astfel de tehnici sa poata fi impiedicate.
Toate aceste sfaturi sunt menite sa ii impiedice pe atacatori sa preia controlul fizic asupra calculatorului tau. Insa nu trebuie neglijate nici regulile clasice, acelea de a folosi parole lungi, de a instala doar aplicatiile cu adevarat necesare, de a utiliza autentificarea in doi pasi ori de cate ori e posibil, de a recurge la programe de tip Password Manager pentru a retine parolele in locul tau, si de a nu folosi aceeasi parola la mai multe conturi.
Finlandezul Tomi Tuominen mai recomanda sa ne criptam dispozitivele si sa folosim aplicatia de mesagerie Signal in loc de WhatsApp sau de Telegram.