Expertii Kaspersky Lab din cadrul Global Research and Analysis Team au publicat un ghid cu masurile de securitate pe care le folosesc ei insisi.
Expertii Kaspersky Lab din cadrul Global Research and Analysis Team au publicat un ghid cu masurile de securitate pe care le folosesc ei insisi pentru a se proteja atunci cand comunica prin email, prin intermediul programelor de mesagerie instanta si al smartphone-urilor, cand navigheaza pe internet, precum si in interactiunile din lumea reala.
Urmand exemplul expertilor Kaspersky Lab, putem observa ca precautia riguroasa este justificata. Specialistii in securitate utilizeaza telefoane mobile si laptopuri diferite de cele uzuale atunci cand calatoresc, evita sa discute subiecte sensibile fara a se asigura ca mediul de comunicare este bine protejat din ambele parti si sunt mereu atenti la comportamentele suspicioase ale oamenilor din jurul lor. Acum, expertii Kaspersky Lab dezvaluie propriul ghid de reguli pentru o protectie completa in mediul cibernetic.
Email
Publicitatea contextuala se bazeaza pe o analiza detaliata a publicului tinta. Din acest motiv, companiile care construiesc campaniile de publicitate contextuala lucreaza cu furnizorii de servicii de email. Email-urile stocheaza multe informatii personale – de la haine comandate online, la locuri in care intentioneaza sa mearga in vacanta sau orice alte obiecte si servicii pe care doresc sa le achizitioneze. Tot ce este stocat in contul de e-mail poate cauza serioase probleme de securitate, daca nu tii cont de cat de importante sunt aceste informatii si de cine sunt cei care le pot vizualiza. Expertii Kaspersky Lab recomanda urmatoarele masuri de siguranta pentru e-mail:
• Utilizeaza servicii de criptare atunci cand comunici cu alti utilizatori pe e-mail;
• Creeaza o cheie de criptare complexa – cu cat aceasta este mai lunga, cu atat este mai sigura;
• Fii atent la metadata chiar si atunci cand continutul e-mail-ului este criptat. Atat expeditorul, cat si destinatarul, precum si subiectul mesajului pot fi interceptate.
Atentie! Orice mesaj trimis vreodata va fi decriptat in cazul in care cheia privata folosita in criptare este sustrasa. De multe ori, evitarea utilizarii serviciilor de e-mail este de preferat.
Servicii de mesagerie instanta
Serviciile comerciale care nu utilizeaza un protocol criptografic Off the Record Messaging (OTR) sunt nesigure. Off the Record Messaging (OTR) permite utilizatorilor sa-si construiasca propriile chei private si cripteaza toate mesajele inainte de a fi expediate.
• Asigura-te ca serviciul tau de mesagerie instanta permite utilizarea unui protocol de criptare Off the Record Messaging (OTR);
• Activeaza plug-in-ul OTR inainte de a incepe conversatia;
• Aminteste-le utilizatorilor cu care comunici sa-si activeze OTR (Off The Record Messaging).
• Fii atent la informatiile pe care le transmiti si la utilizatorul care le primeste – acesta ar putea dezvalui intreaga conversatie.
Smartphone-uri
Telefoanele inteligente colecteaza informatii valoroase despre obiceiurile si localizarea utilizatorilor. Acestea stocheaza aceleasi date precum un laptop sau desktop, insa ofera un grad de securitate diferit – de cele mai multe ori, mai mic.
• Nu uita sa iti securizezi dispozitivele mobile;
• In timpul calatoriilor, ori de cate ori este posibil, utilizeaza telefoane de unica folosinta cu cartela prepaid.
Navigarea pe internet
• Dezactiveaza cookie-urile, nu permite executarea JavaScript si evita sa ramai logat pe conturile personale;
• Evita retelele Wi-Fi publice si nesigure sau retelele de internet locale. Utilizeaza o conexiune 3G/4G in locul acestora.
• Este recomandat sa adopti masuri de securizare a comunicatiilor, utilizand atat Tor cat si un VPN. VPN-ul cripteaza traficul, dar nu ofera anonimitate, iar Tor are cateva minusuri la randul sau.
Lumea reala
In timpul calatoriilor, expertii recomanda utilizarea unor telefoane si laptop-uri diferite de cele uzuale, care nu contin informatii sensibile. Fereste-te de implanturile hardware si minimizeaza pe cat posibil vectorii de atac. Nu-ti lasa dispozitivele nesupravegheate in camera de hotel.
Un expert in securitate este mereu atent la imprejurimi si va identifica orice comportament suspicios al oamenilor. Acestia cunosc tehnicile de inginerie sociala si stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii pentru a nu avea probleme.
„Amprenta noastra digitala nu dispare, astfel ca in momentul in care lasam garda jos din orice motiv, riscam sa fim compromisi,” spune Vicente Diaz, Principal Security Researcher in cadrul Global Research and Analysis Team la Kaspersky Lab. „Regula de aur a securitatii cibernetice afirma ca linistea in mediul online este o buna masura de siguranta. Confidentialitatea oricarui mesaj pe care il trimiti depinde de masurile de securitate pe care si le-a luat destinatarul. Chiar si atunci cand nu poti fi silentios, trebuie sa stii cum sa nu atragi atentia in mediul online,” incheie Vicente Diaz.
Chiar si daca nu lucrezi cu date sensibile, poti beneficia de un grad sporit de intimitate online urmand sfaturile pregatite de expertii Kaspersky Lab pentru utilizatori. Ghidul online cu masuri de securitate se afla aici: http://cybersmart.kaspersky.com/privacy
Intr-o lume digitala in care amenintarile online devin din ce in ce mai sofisticate, este recomandat sa utilizezi o solutie de securitate complexa, capabila sa protejeze utilizatorii tuturor amenintarilor cibernetice, indiferent de dispozitivele utilizate pentru a comunica, pentru a face cumparaturi online si pentru operatiunile de online banking. Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 protejeaza intimitatea, identitatea digitala, banii si informatiile de pe toate dispozitivele utilizatorilor. Solutia de securitate a fost dezvoltata pentru a proteja dispozitivele utilizatorilor de Windows, OS X si Android de amenintarile cibernetice deja existente sau nou-aparute.
Despre Kaspersky Lab:
Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 17 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB si companii mari. Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.