Este o discutie care imparte mereu utilizatorii in doua tabere.
Trebuie sau nu trebuie stins calculatorul noaptea? Ideea ca e bine sa eviti sa stingi calculatorul pe timpul noptii este destul de populara - argumentul adus este ca inchiderea si deschiderea frecventa a PC-ului vor avea un impact asupra componentelor si acestea se vor uza mai rapid. Pe de alta parte, daca PC-ul este deschis in permanenta, acest lucru nu va avea un efect si mai daunator?
Cei de la Digital Trends au vorbit cu Steven Leslie de la Geek Squad incercand sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare: "Depinde cat de des il folosesti. Daca utilizezi calculatorul de mai multe ori in fiecare zi, e mai bine sa-l lasi deschis. Daca il folosesti pentru o perioada scurta - sa zicem 1-2 ore - o singura data pe zi sau chiar mai putin, atunci e bine sa-l inchizi" spune Leslie.
Care este problema?
Evident ca oprirea curentului sau scoaterea cablului de alimentare fara ca PC-ul sa fie oprit in modul corespunzator poate provoca daune, dar sunt componentele in situatie de risc din cauza multiplelor porniri si opriri? Care este impactul asupra calculatorului si cum se compara cu lasarea intr-o permanenta functionare?
"Lasarea calculatorului deschis mereu este mai putin stresant decat sa-l inchizi si deschizi de mai multe ori intr-o zi - dar este un stres constant" spune Steven Leslie. "De fiecare data cand un calculator este pornit, are un impuls mic de putere pentru ca totul incepe sa functioneze si daca o faci de mai multe ori in fiecare zi, poate scadea durata de viata a calculatorului."
In mod logic, riscul este mai mare cu cat calculatorul este mai vechi. "Unele componente au un ciclu de viata limitat. De exemplu, daca ecranul LCD este pornit mereu, merge garantat aproximativ 15.000 de ore, sau 2 ani. Din acest motiv, este bine sa lasi panelul oprit atunci cand calculatorul nu e folosit" spune Ajay Gupta, Director of Notebook Product Management and Commercial PCs la HP. "Bateria si hard drive-ul au, de asemenea, un ciclu de viata limitat. Permitand ca acestea sa fie oprite (sau in repaus) cand PC-ul nu este folosit va creste durata de viata a acestor componente".
Adevaratul motiv pentru a-l opri sau a-l lasa sa functioneze
Exista o continua dezbatere despre impactul shut down-ului repetat. Pentru multi, chiar si conceptul opririi si pornirii creaza un stres in plus. Lasand acest argument deoparte, exista cateva motive solide pentru lasarea in functiune sau oprire, motive pentru care nu mai este necesara vreo dezbatere.
Motive sa fie lasat pornit
- Folosesti PC-ul ca server si vrei sa il poti accesa de la distanta
- Au loc update-uri, scanari de virusi sau alte activitati in timp ce esti plecat
- Nu vrei sa mai astepti sa porneasca
Motive sa fie oprit
- Lasarea in functiune duce la consum ceea ce poate mari factura la curent
- Nu vrei sa fii deranjat de notificari
- Oprirea ocazionala este benefica pentru performantele calculatorului
Sleep sau hibernate?
"Folosirea functiei de sleep este in regula pentru ca iti pune calculatorul intr-o stare de consum mic fara a-l opri complet" spune Leslie. "In hibernate, calculatorul nu mai foloseste putere si porneste din punctul in care se afla cand a fost activata functia. Hibernate este optiunea mai putin dorita pentru ca duce la uzura similara cu oprirea si pornirea constanta".
Concluzia
"Daca folosesti calculatorul de mai multe ori intr-o zi, lasa-l deschis pe tot parcursul ei" spune Leslei. "Daca il folosesti dimineata si seara, poti sa-l lasi deschis si peste noapte. Daca folosesti calculatorul doar cateva ore intr-o zi sau chiar mai rar, opreste-l cand ai terminat".
Asadar, raspunsul la marea intrebare depinde de fiecare utilizator in parte si cum isi foloseste PC-ul.