Departamentul american de energie a decis sa ofere fonduri pentru doua masinarii uriase ce combina tehnologie de la IBM, Nvidia si Mellanox. Alte 100 de milioane de dolari vor fi folosite pentru urmatoarea generatie de supercomputere.
Cnet anunta ca Departamentul de Energie al SUA va aloca 325 de milioane de dolari pentru doua supercomputere masive, numite Sierra si Summit, care vor fi puse in functiune din 2017. La proiect colaboreaza mai multe companii, intre care Nvidia, IBM si Mellanox.
Forta calculatoarelor se bazeaza pe unitatile de procesare grafica Nvidia Tesla si pe tehnologia de interconectare a GPU-urilor, Nvidia NVLink, implementate pe servere IBM POWER. Cei de la Mellanox vin si ei cu reteaua de mare viteza.
Companiile si guvernul american au anuntat vineri acest proiect, inainte de conferinta bianuala pe tema supercalculatoarelor, care incepe luni. Evenimentul se concentreaza pe sistemele de ultima generatie care sunt folosite pentru a calcula aerodinamica masinilor, pentru a gasi problemele structurale ale avioanelor si pe prezicerea performantelor noilor medicamente.
Din acesti bani se vor face doua supercalculatoare, unul pentru cercetari civile, Summit, amplasat la laboratorul national Oak Ridge din Tennessee, si un altul, Sierra, pentru centrul de simulare a armelor nucleare de la laboratorul national Lawrence Livermore din California.
Summit va avea o putere de calcul de 150-300 de petaflopi si va fi folosit pentru programe stiintifice. Iar Sierra, va avea un rol important în derularea programului de securitate nucleara, si va depasi 100 de petaflopi. Practic, Sierra va egala performanta a 3 milioane de laptopuri moderne!
Cele doua supercalculatoare vor depasi lejer actualul cel mai destept calculator al Americii, Titan, amplasat in Oak Ridge. El are o viteza de calcul maxima de 27 de petaflopi. Summit si Sierra il vor intrece si pe Tianhe-2 (foto sus), cel mai rapid calculator din lume, aflat la National Super Computer Center in Guangzhou, China. Tianhe-2 are o viteza maxima de calcul de 55 petaflopi.
Departamentul american de Energie nu se opreste aici. A anuntat ca va aloca 100 de milioane de dolari pe un program numit FastForward2, pentru a crea noua generatie la scara masiva de supercalculatoare, de pana la 40 de ori mai rapide decat modelele de ultima generatie de acum, a anuntat secretarul in energie, Ernest Moniz.