Solutia a fost deja prezentata in Statele Unite ale Americii si va fi folosita de unele dintre cele mai mari firme din lume.
Romanii de la Bitdefender vin cu o premiera mondiala pe piata securitatii informatice. Au lansat un fel de antivirus care insa nu sta in sistemul de operare, asa cum ne-am obisnuit, ci intre sistemul de operare si hardware. In felul acesta, el poate sa monitorizeze toate comunicatiile dintre sistemul de operare si hardware si sa detecteze comportamentul suspect, care apare atunci dispozitivele ajung sa fie infectate.
Ideea este ingenioasa, pentru ca in felul acesta pot fi blocate si amenintarile informatice mai greu de depistat prin metode traditionale, cum sunt campaniile sofisticate de spionaj cibernetic. Cei mai inteligenti virusi stau bine ascunsi in sistemele informatice si din cand incat trimit date, subtil, catre raufacatori.
Noua solutie de securitate de la Bitdefender va ajunge in perioada urmatoare la primii clienti business. Ea se va vinde la pachet cu produsele de virtualizare de la Citrix, una dintre cele mai mari companii de profil din lume.
“Venim cu ceea ce partenerii nostri numesc o revolutie, o schimbare de paradigma. Partea de virtualizare este critica pentru tot ce inseamna cloud”, a declarat CEO-ul Bitdefender, Florin Talpes.
Solutia de securitate romaneasca este integrata in hipervizorul de la Citrix, acel modul care face legatura intre serverele fizice ale companiilor si masinile virtuale care se creeaza pe acestea. Este prima data cand o solutie de securitate este inclusa in hipervizor.
In prezent, mai mult de trei sferturi dintre companii folosesc virtualizarea, astfel ca ideea Bitdefender se poate dovedi profitabila pe termen lung. CEO-ul Florin Talpes a spus, de altfel, ca aceasta noua directie poate asigura 20% din afacerile firmei in cativa ani.
La acest nou proiect a lucrat o echipa de baza de 10 persoane timp de cinci ani si jumatate, beneficiind de ajutor si din partea a numerosi alti angajati ai companiei, dar si ingineri de la Intel si Citrix, a declarat Rares Stefan, Chief Strategy Officer.
In paralel, compania romaneasca isi dezvolta hub-ul din Santa Clara, SUA, care lucreaza atat pentru afacerile globale ale Bitdefender, cat si targetat pe piata americana, care aduce 40% din venituri. Acolo lucreaza in prezent 100 de oameni, potrivit lui Florin Talpes.
Bitdefender e interesat, insa, sa dezvolte si ecosistemul startup romanesc, in special in zone precum securitate cibernetica si inteligenta artificiala. Compania va lansa cateva idei in piata, in speranta ca vor exista echipe dornice sa vina cu solutii.