Iata care sunt cele mai rapide moduri prin care sa te asiguri ca nu va putea nimeni sa intre pe contul tau de email
In cazul in care ai cont pe Yahoo Mail, iata cateva moduri prin care poti sa iti securizezi adresa de mail. Intra pe icoana aflata in dreapta sus a ecranului si alege "Account info". Chiar deasupra se afla alte optiuni, Privacy si Terms, putand de acolo sa aflii ce drepturi ai si ce ar putea sa faca Yahoo cu mailurile pe care le trimiti si receptionezi.
1. Protejeaza-ti parola
In primul rand, asigura-te ca parola este aleasa bine si nu o mai folosesti pe vreun alt cont. Daca vrei sa o schimbi, mergi la "Account Info", apoi la "Sign-in and Security" si alege "Change the password". Apoi alege optiunea 'recovery and reset'. Vei gasi acolo "Update password-reset info" chiar sub "Change your password".
Acolo vei putea sa adaugi numere de telefon si adrese de mail alternative care vor fi folosite in cazul in care pierzi parola sau te trezesti ca esti blocat in afara contului tau. E vital sa te asiguri mereu ca informatiile sunt la zi, iar numerele de telefon si conturile de mail nu sunt accesibile unor persoane in care nu ai incredere. Poti sa adaugi si numarul de telefon sau informatiile unor prieteni apropiati sau rude. Daca vrei sa ai mai multe variante de backup aici, asigura-te ca persoanele alese sunt de incredere si, in cazul in care pierzi contactul sau increderea in ele, nu uita sa le stergi. E, de asemenea, important sa vorbesti cu acele persoane inainte sa le oferi acele detalii.
2. Alege un al doilea mod de a intra in cont
Cei de la Yahoo se refera la versiunea proprie de autentificare in doi pasi sub numele de "second sign-in verification" (2SV). Poti sa o activezi si configurezi daca intri in link-ul "Set up your second sign-in verification", apoi la sectiunea "Sign-in and Security" din pagina "Account Info".
Yahoo permite numai trimiterea prin SMS a codurilor 2SV. Poate reprezenta acest lucru o problema daca esti intr-o zona fara semnal si poate duce la costuri suplimentare pentru trafic de date daca esti in afara tarii. Sunt insa sanse mari ca Yahoo sa adauge o optiune mai buna in curand.
Daca nu ai ales inca acest lucru, trebuie sa dai click pe 'Get started" si sa inregistrezi numarul de telefon; daca ai ales deja unul pentru recuperare, va fi cel prin default, dar poti sa alegi si un alt numar daca asta iti doresti.
Daca folosesti un software de mail precum Outlook sau Thunderbird sau aplicatii de mail pe telefonul mobil, acestea nu pot, in general, sa ofere mai mult de o parola asa ca vei fi nevoit sa generezi o parola specifica pentru aplicatie. Odata ce te-ai logat de ula un device, nu va mai trebui sa folosesti acel cod.
O problema este faptul ca Yahoo nu ofera nicio optiune pentru a monitoriza sau a revoca dispozitivele folosite in trecut, asa ca daca ai folosit un calculator public sau unul al altei persoane, ai grija sa stergi istoria browserului folosit la final.
3. Verifica setarile
De asemenea, in "Sign-in and Security" mergi la optiunea "View your recent sign-in activity". Va arata cele mai recente tentative de a intra in contul tau sau alte evenimente semnificative, fiind notata ziua si ora, cateva informatii despre eveniment, tipul de dispozitiv folosit si locatia, ceea ce poate fi aratata fie printr-o adresa IP sau o tentativa de a ghici tara avand la baza IP-ul.
Ar trebui sa intri aici din cand in cand pentru a te asigura ca nu a incercat nimeni sa intre in contul tau fara permisiune. Este o idee buna si sa bifezi optiunea "Delete other accounts used to sign in" si "Manage apps and website connections". Acestea vor arata toate conturile, site-urile sau aplicatiile care au permisiunea de a se conecta la contul tau, putand sa iti vada contactele si sa afle alte informatii. Fii atent la orice este suspect si fii sigur ca vrei sa fie conectate acele conturi sau site-uri cu mailul tau.
De asemenea exista si o optiunea "Change sign-in settings" unde poti sa alegi perioada dupa care sa fii delogat. Singurele optiuni aici sunt 4 saptamani sau o zi, majoritatea alegand prima varianta pentru a evita cererile repetate de schimbare a parolei. Daca planuiesti sa faci o calatorie sau sa folosesti calculatoare publice, ar putea fi o varianta buna sa selectezi o zi in cazul in care uiti sa stergi istoria browserului.