Cercetătorii susțin de mai mult timp că poate exista viață și pe alte planete, însă o descoperire recentă i-a luat chiar și pe ei prin surprindere.
Un studiu recent coordonat de Stephanie Olson de la Universitatea din Chicago demonstrează că pe unele planete pot exista condiții mai bune de viață decât pe Terra. Totul ține de modul în care oceanele planetei transportă nutrienții esențiali vieții.
Prin urmare, existența apei lichide pe o planetă este o condiție necesară pentru apariția vieții, dar nu și suficientă. Asta înseamnă că unele planete care au oceane lichide ar putea fi foarte inospitaliere, scrie Live Science.
Pentru ca viața să apară și să evolueze pe o planetă cu oceane este necesar să existe curenți ascendenți, care să ridice spre suprafața apei nutrienții din adâncuri. În acest fel se poate forma planctonul și poate avea loc fotosinteza.
Dacă planctonul se poate dezvolta datorită nutrienților aduși de la mare adâncime, acesta va hrăni la rândul lui organisme mai mare și astfel se formează un lanț trofic mai complex.
În concluzie, dacă pe o altă planetă există curenți marini ascendenți, atunci biodiversitatea ar putea fi chiar mai mare decât pe Pământ. Aceste condiții se pot întâlni pe o planetă cu o atmosferă mai densă și cu o rotație mai lentă ca a noastră.
„Iată dovada că Pământul ar putea să nu fie chiar cea mai bună planetă pentru biodiversitate. Alte planete ar putea oferi condiții mult mai bune pentru apariția vieții”, a declarat Olson.