NASA a publicat recent un document realizat de Google Research care indică faptul că celebrul computer cuantic „Bristlecone” a definitivat cu succes în doar câteva minute o operație pe care un calculator obișnuit ar putea să o realizeze în 10.000 de ani.
Ulterior, Agenția Spațială a șters informația și niciuna dintre organizații nu a mai menționat-o de atunci.
Autorii cercetării susțin că este prima dovadă mondială a supremației cuantice: „Experimentul nostru marchează un moment istoric spre obținerea unui process computerizat cuantic, spre supremația cuantică.
Atingând acest prag dovedim că viteza cuantică poate fi folosită într-un sistem real și că nu este limitată de legi ascunse ale fizicii”, se arată într-un citat redat de The Next Web și extras din documentul publicat.
Experții consideră că acesta este un moment istoric în ceea ce privește tehnologia și marchează o nouă eră în lumea computerelor. Alții, însă, atrag atenția că ideea de supremație cuantică este, mai degrabă, un etalon arbitrar, iar cercetătorii pot alege propria metodă pentru a încerca să-și ducă echipamentele hardware la nivelul următor. De asemenea, sunt oameni care susțin și că Google a construit un sistem cuantic care să fie capabil să ruleze un singur algoritm specific mai bine decât sistemele clasice. Astfel, computerul dezvoltat de Google poate completa un proces în 200 de secunde, spre deosebire de unul obișnuit, căruia i-ar lua 10.000 de ani.
Deși acest lucru nu ne garantează că omenirea va avea, în viitorul apropiat, abilitatea să vindece cancerul sau să zboare, are totuși implicații extrem de importante, care ar putea schimba felul în care ne raportăm la lumea tehnologiei.