Romania a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), in urma aderarii sale la Conventia constitutiva a organizatiei. Aderarea incununează o lunga colaborare de 25 de ani.

"Este un moment foarte special pentru Romania si pentru relatiile sale cu CERN'', a declarat Adrian Vierita, reprezentant permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la organizatiile internationale cu sediul in Elvetia.

"Suntem mandri de munca multor oameni de stiinta si ingineri romani, care, in ultimii ani, au colaborat cu CERN si au contribuit la acest rezultat. In calitate de stat membru cu drepturi depline, dorim sa intensificam si sa diversificam aceasta colaborare in beneficiul stiintei si al umanitatii", a adaugat demnitarul, citat pe site-ul CERN si preluat de Agerpres.

"Aderarea Romaniei ca stat membru cu drepturi depline subliniaza importanța cooperarii stiintifice in Europa, in cautarea cunoasterii naturii la nivelul sau cel mai fundamental'', a declarat Sijbrand de Jong, presedintele Consiliului CERN. "Uniti, putem realiza mult mai mult, decat ramanand fiecare pe drumuri separate".

"Sunt onorata sa urez bun venit Romaniei in calitate de un nou stat membru al CERN", a declarat directoarea generala a CERN, Fabiola Gianotti. "Acest eveniment asigura un viitor promitator atat pentru CERN cat si pentru comunitatea stiintifica din Romania, in special pentru generatiile tinere, care vor avea mai usor posibilitatea de a contribui la programul international de cercetare pe care il derulam".

Inceputurile relatiei bilaterale dateaza din 1991, cand a fost semnat un acord de cooperare stiintifica si tehnica intre Guvernul Romaniei si CERN, oferind cadrul legal pentru continuarea colaborarii.

Romania si-a depus oficial candidatura de aderare la CERN in aprilie 2008. Acordul ce a conferit Romaniei statutul de candidat pentru aderare a intrat in vigoare 12 noiembrie 2010.

Comunitatea stiintifica romaneasca de la CERN a crescut constant de-a lungul anilor si numara in prezent aproximativ o suta de reprezentanți. Romania este in principal prezenta in experimentele de la acceleratorul de particule LHC, precum si in proiectele ATLAS, Alice (A Large Ion Collider Experiment) și LHCb (Large Hadron Collider), intre altele, conform site-ului CERN.

 

Share articol: