Performanța cercetătorilor care au construit acest exoschelet robotic este uimitoare.
Thribaut, un tânăr de 28 de ani din Lyon, a rămas complet paralizat de la gât în jos după ce a căzut de la etaj și și-a secționat coloana vertebrală.
Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franța, au reușit să-i redea posibilitatea de a merge, cu ajutorul unui exochelet robotic, pe care acesta l-a controlat prin puterea gândului.
Mai mulți senzori au fost implantați în creierul bărbatului, pentru a sesiza activarea centrilor din creier care controlează mișcarea.
Electrozii au transmis apoi semnalele cerebrale ale tânărului spre un algoritm care le-a decodificat și le-a transpus în mișcări, pe care exoscheletul robotic le-a executat.
Thribaut s-a antrenat pentru acest proiect timp de 2 ani, folosind un avatar dintr-un joc video, în care mergea și atingea diferite obiecte, astfel încât algoritmul a învățat să-i descifreze gândurile.
În total, cu ajutorul avatarului și exoscheletului, bărbatul a putut face 480 de pași, deplasându-se 145 de metri.
Deocamdată acest exoschelet este doar în stadiul experimental, dar, având în vedere performanța obținută, aparatul ar putea fi îmbunătățit. Ar fi o șansă extraordinară pentru pacienții paralizați, care s-ar putea deplasa din nou.
Sistemul de comunicare directă, telepatică, între creierul pacientului și computer, ar putea fi folosit pe viitor și pentru controlul scaunelor cu rotile. Astfel, pacientul paralizat ar putea mișca scaunul prin puterea gândului, fără să mai fie nevoie de un joystick.
Următoarea fază a experimentului va include alți 3 pacienți care vor folosi exoscheletul robotic. Ei vor încerca să meargă fără să mai fie susținuți printr-un sistem de siguranță atașat de tavan, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Thribaut.