Odata cu avansul smartphone-urilor pe piata de telefoane mobile, una dintre problemele majore cu care se confrunta in prezent utilizatorii este autonomia scazuta a acumulatorului.
Pe langa nenumarate functii care pot fi utile in viata de zi cu zi, producatorii de smartphone-uri cauta si metode de a oferi o autonomie cat mai mare, aceasta fiind una dintre principalele nemultumiri ale utilizatorului.
Specialistii ThePhoneGeeks ai EuroGsm vin cu o serie de recomandari prin care poate fi prelungita durata de viata a bateriei telefonului, atat in ceea ce priveste optimizarea hardware si software, cat si din punct de vedere al aplicatiilor pe care utilizatorii le pot instala.
„Un smartphone cu specificatii de top si ecran mare trebuie incarcat zilnic, lucru care duce la cresterea numarului de cicluri de incarcare-descarcare din viata unui acumulator. Acest aspect, alaturi de utilizarea foarte intensa, duce la autonomii foarte scazute in comparatie cu telefoanele obisnuite”, a precizat Marius Boca – ThePhoneGeeks.
Astfel, acumulatorii Li-Ion, folositi de majoritatea dispozitivelor mobile de pe piata, au o durata de viata de cativa ani, insa daca nu sunt respectate cateva reguli simple, atat de natura hardware cat si software, performantele acestora vor scadea in timp.
Aspectele de natura hardware tin in principal de manipularea si pastrarea acumulatorului, recomandarea specialistilor EuroGsm fiind ca acumulatorul sa fie intotdeauna incarcat inainte sa se descarce complet si sa fie deconectat de la sursa de incarcare in momentul in care nivelul bateriei a ajuns la 100%. De asemenea, telefonul nu trebuie lasat in masina sau in alte locuri inchise atunci cand este foarte cald. in acest sens, este recomandat ca, atunci cand nu este folosit, acumulatorul sa fie pastrat intr-un loc cat mai racoros si sa fie incarcat in jur de 40%.
In ceea ce priveste optimizarile software, utilizatorii ar trebui sa opreasca aplicatiile care ruleaza in background, sa nu foloseasca imagini de fundal active, sa dezactiveze functiile Bluetooth, GPS, Wi-Fi si datele mobile, precum si autosincronizarea conturilor. O alta sugestie este aceea de a seta la nivel minim luminozitatea ecranului si durata la care intra in stand-by.
„Utilizatorii pot lua in calcul si aplicatiile dedicate pentru optimizarea bateriei, cum este Clean Master Phone Boost, prin care pot fi sterse fisierele inutile ce ocupa spatiu de stocare important si informatiile personale din istoricul de navigare. Aplicatia mai permite si managementul aplicatiilor, mutarea acestora pe cardul SD, dezinstalarea aplicatiilor preinstalate si efectuarea de copii de siguranta ale fisierelor importante. in plus, aplicatia are si rol de antivirus”, a explicat Marius Boca.
Alte aplicatii utile sunt DU Battery Saver, care poate prelungi durata de viata a bateriei cu pana la 50%, dar si Battery Doctor, disponibila in 19 limbi, care identifica aplicatiile si procesele ce epuizeaza bateria si optimizeaza procesul de incarcare, pentru ca acesta sa fie cat mai eficient.
Un alt mod de a prelungi viata bateriei este prin a fi atent la aplicatiile care solicita acumulatorul. Cei de la AVG au dezvaluit care sunt aplicatiile care fac asta, dar si site-urile care consuma cel mai mult trafic de date. Fara a fi vreo mare surpriza, Facebook se afla pe primul loc.
Cei de la AVG ofera si cateva sfaturi in cazul in care telefonul are probleme de performanta
1. Opreste notificarile care nu sunt necesare
2. Opreste functiile specifice pe care nu le folosesti ale unor aplicatii, precum localizarea
3. Sterge datele cache regulat
4. Unde e posibil, limiteaza volumul de date consumat