Dacă vlogging-ul este pasiunea ta sau activitatea care îți aduce profit, atunci știi deja că, pentru a ajunge pe marile platforme video, calitatea videoclipurilor pe care le pregătești ar trebui să se apropie de nivelul de profesionalism pe care îl oferă un studio.
Odată ce camera a fost pornită, aceasta poate prelua multe dintre sarcinile de care, până nu demult, ar fi trebuit să te ocupi tu. Setări precum focalizarea imaginii sau ajustarea echilibrului cromatic sunt acum automatizate. Acest lucru a dus la ideea greșită că, atunci când se filmează în interiorul unei încăperi, aceasta poate fi lăsată așa cum este, pentru ca aparatul va prelua sarcinile de ajustate a imaginii. Însă acest lucru este eronat, deoarece încăperea influențează și afectează videoclipul final.
Află cum poți amenaja o cameră pentru vlogging rapid și ușor, astfel încât să asiguri un decor profesional pentru filmările tale.
Finisarea adecvată a pereților
În ceea ce privește producția video, iluminatul și culoarea sunt foarte importante. Un aspect pe care nu ar trebui să-l neglijezi, atunci când amenajezi camera de vlogging, este culoarea vopselei pentru pereți.
Cea mai bună nuanță pentru un studio video este neutră, cum ar fi alb, negru sau gri. Aceste culori au proprietăți reflectorizante diferite și îți oferă un oarecare control asupra iluminatului. Albul este mai frecvent utilizat, datorită luminozității sale și cantității de lumină pe care o reflectă.
Indiferent de culoarea pe care o alegi, vopsește pereții în culori mate, în loc de finisaje lucioase. O suprafață lucioasă va crește reflexiile acestor culori și va împrăștia lumina aspră peste tot. Evită să vopsești studioul cu nuanțe de mov, roz sau roșu.
Pentru o aplicare cât mai uniformă a vopselei, un pistol de vopsit este o opțiune potrivită. Acesta te va ajuta să obții un finisaj impecabil, fără pete și stropi și, în plus:
- este dotat cu sistem de pulverizare ALLPaint;
- asigură o vopsire rapidă și ușoară;
- este prevăzut cu un rezervor mare;
- are un design practic.
Așadar, dacă îți dorești schimbarea culorii pereților fără a face dezordine și a stropi podeaua, renoveaza rapid cu pistoalele de vopsit pentru casa. Poți beneficia de două fundaluri pentru vlogurile tale, vopsind cei doi pereți plini în culori diferite. În acest fel, poți alterna fundalul ce apare în filmări.
Obturarea luminii naturale
Când vine vorba de amenajarea camerei de vlogging, un aspect foarte important este legat de controlul luminii naturale. De exemplu, la ferestre poți monta jaluzele, perdele sau obloane care să împiedice intrarea oricărei raze de lumină naturală. Acest lucru ar putea necesita utilizarea unor draperii negre groase, poziționate în fața jaluzelelor, pentru a obtura și mai mult lumina.
De asemenea, trebuie să te ocupi și de uși. O soluție ar fi să amplasezi în partea inferioară a ușii o mică draperie dintr-un material închis la culoare și gros, care să capteze lumina.
Atenuarea ecoului
Orice vlogger preocupat de calitatea conținutului pe care îl postează știe că nimic nu strică un videoclip mai mult decât o calitate audio slabă. Decorurile, efectele camerei sau trucurile de iluminare nu te vor ajuta să realizezi un videoclip de calitate, dacă sunetul audio sună precum o casetă veche.
Dincolo de faptul că pare neprofesionist, o calitate audio slabă face dificilă înțelegerea videoclipului, iar într-un final, urmăritorii își vor pierde interesul.
Desigur, unele tipuri de videoclipuri sunt mai puțin influențate de audio decât altele, însă, pentru orice video care implică dialog, trebuie să te asiguri că sunetul este calitativ.
Atenuarea ecoului nu este echivalentă izolării fonice a unei încăperi. Amortizarea sunetului în interiorul unei încăperi implică lucrări la interior, în scopul asigurării unei mai bune calități audio.
Materialele moi absorb undele sonore mai bine decât materialele dure, iar suprafețele cu multe unghiuri difuzează undele sonore. De aceea, majoritatea studiourilor de înregistrare sunt acoperite cu spumă moale cu multe unghiuri.
Pentru a atenua zgomotele suplimentare, ai putea tencui pereții cu spumă acustică, dar acest lucru nu este întotdeauna necesar. Orice material moale poate amortiza zgomotul.
Dacă nu dispui de un buget consistent, poți monta draperii groase pe pereții camerei, mai puțin pe cel amenajat drept fundal. Spațiile mici tind să nu aibă nevoie de atât de multă difuzie ca cele mai mari, dar dacă redarea audio sună plictisitor, vei avea nevoie de câteva unghiuri în cameră. Le poți realiza cu ajutorul panourilor acustice.
De asemenea, pentru atenuarea zgomotului, poți sa folosesti plăci gips pentru izolare fonică, peste care poți aplica vopsea fonoizolantă sau fonoabsorbantă lavabilă.
Iluminatul încăperii
Întrucât luminile din încăpere pot afecta modul în care se văd culorile pe perete, este necesar să stabilești dacă intenționezi să folosești pereții pentru a reflecta sau absorbi lumina.
Pentru o schemă standard de iluminare a unui singur subiect, poți opta pentru un design obișnuit de iluminare în trei puncte: două lumini de o parte și de alta a subiectului la unghiuri de 45 de grade, iar a treia în spatele sau deasupra subiectului.
Dacă dispui de o singură lumină sau de o sursă de lumină difuză, o poți așeza în lateral, aproape de poziția camerei, pentru a crea o iluminare difuză generală.
Luminile LED oferă o lumină plăcută, sunt reglabile și consumă o cantitate mică de energie electrică. Deși costă mai mult, acestea oferă o sursă de lumină stabilă și consistentă, fără problemele de căldură ale surselor de lumină incandescentă.
O altă sursă de iluminat pentru un studio de vlogging poate proveni de la benzile fluorescente. Acestea pot fi potrivite pentru a lumina fundalurile sau pentru a oferi o iluminare amplă în zone mici. Cu toate acestea, spre deosebire de luminile cu stativ, aceste benzi de iluminat vor trebui să fie fixate/montate solid pe perete. Atunci când camera are tavane joase care împiedică posibilitatea de a ridica luminile la înălțime, aceste benzi de lumină atașate pot fi o soluție eficientă.
Așadar, în activitatea de vlogging, este important ca videoclipurile să fie cât mai bine realizate din punctul de vedere al imaginii și al sunetului. În acest context, amenajarea unei încăperi speciale pentru desfășurarea activității reprezintă un aspect important pentru asigurarea realizării de materiale video de calitate.
Sursă foto: Shutterstock