Cea mai cunoscuta companie din domeniul filmului si fotografiei a dat un comunicat de presa in care anunta ca a cerut falimentul
Kodak, companie asociata cu lumea filmului si a culturii populare, cu o traditie de peste 100 de ani, a cerut astazi punerea sub protectia sub Legea Falimentului, potrivit Reuters. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Kodak avea lichiditati in valoare de 862 milioane de dolari, fata de 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada din 2010. In prezent, Kodak detine active in valoare de 5,1 miliarde de dolari si datorii de aproape 7 miliarde dolari.
Zvonurile cu privire la moartea Kodac circulau inca de anul trecut, iar toti analistii dadeau ca sigura moartea companiei. Cu toate acestea, oficialii Kodak continuau sa nege cu vehementa seriozitatea problemelor financiare si faptul ca nu mai intrevedeau nicio solutie.
Potrivit declaratiilor reprezentantilor Eastman Kodak, compania a obtinut o facilitate de credit in valoare de 950 de milioane de dolari, pe o perioada de 18 luni, de la Citigroup, in incercarea de a se mentine pe linia de plutire in timpul procedurilor de faliment. Celebrul brand a anuntat ca doar filialele sale din Statele Unite au fost puse, pana acum, sub protectia falimentului.
"Consiliul de Administratie si toata echipa de conducere considera, in unanimitate, ca este o masura necesara si potrivita pentru viitorul Kodak. Acum trebuie sa finalizam transformarea prin evaluarea structurii de costuri si monetizarea efectiva a activelor de baza din zona drepturilor de proprietate intelectuala. Dorim sa depasim acest moment, alaturi de actionari si creditori, ca o companie eficienta, de talie mondiala, specializata in imagine digitala si materiale pentru fotografie", a a declarat intr-un comunicat de presa presedintele si directorul general al Kodak, Antonio Perez, citat de Reuters.
Compania, cu o istorie de 132 de ani, a inventat primul aparat de fotografiat care putea fi operat fara trepied sau alte tipuri de suport, prima camera digitala si a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Luna. Totodata, compania a ajutat la realizarea primelor imagini pe Luna si a dominat candva industria filmului. Kodak a fost devansata in ultimii ani de concurentii digitali, nereusind sa se adapteze la tehnologia moderna.
In orasul Rochester (NY), acolo unde este situat sediul central al Kodak, mai lucreaza, in prezent, doar 7.000 de persoane. In vremurile de glorie ale companiei, aceasta numara peste 60.000 de angajati.
Sursa: incont.ro