Cum se vede Atena prin lentila Nikkor la peste 80 de ani de la primul obiectiv lansat

Intr-o perioada in care grecii nu se simt prea bine la ei acasa, Atena a fost la finalul lunii martie destinatia aleasa de Nikon Europa pentru a gazdui intalnirea de presa destinata fotografilor profesionisti si editorilor de specialitate de pe continent.

O intalnire care a avut ca scop testarea gamei existente de obiective NIKKOR, pusa la dispozitia invitatilor, pentru a evidentia importanta pe care obiectivele foto o au in viata si munca unui fotograf si modul in care acestea pot influenta o fotografie, o poveste, un reportaj. Mai mult decat atat, la intalnirea din capital Greciei, invitati speciali au fost 4 fotografi internationali consacrati, Alastair Philip Wiper, Elena Chernyshova, Benedicte Kurzen si Philip Poupin, care le-au impartasit celorlalti fotografi din secretele, modul de lucru si experientele lor de pana acum.

O ocazie perfecta pentru a intra si mai mult in universul Nikon si pentru a intelege de ce obiectivele Nikkor inseamna mai mult decat 80 de ani de traditie si inovatie, mai mult decat “o unealta de care am nevoie ca sa exprim ce vreau sa spun” (Philip Poupin, fotograf, cameraman si producator de film) sau o “metoda de a exprima relatia pe care o am cu oamenii, cu lumea” (Benedicte Kurzen, fotograf francez afiliat NOORimages), “un mod de a traduce frumos ceea ce vreau eu sa arat” (Alastair Philip Wiper, fotograf englez) sau “legatura dintre ochiul meu, camera si viata de dincolo de lentila” (Elena Chernyshova, fotograf documentar rus).

Cei 4 fotografi au avut la dispozitie 2 zile si cate doua obiective Nikkor fiecare, altele decat cele cu care lucreaza in mod normal, pentru a realiza cate un fotoreportaj in capitala Greciei prin care sa-si exprime propria viziune si relatie cu camera foto si totodata sa-si justifice alegerea in ceea ce priveste obiectivele Nikkor.


Asa se face ca, ceea ce pentru eleni a devenit in ultima vreme un loc de lupta pentru supravietuire, pentru fotografii profesionisti Atena a fost, chiar de Ziua Nationala a Greciei, ca un loc de joaca, unde s-au testat camerele foto Nikon D750 si Nikon D810 si aproape 20 de obiective foto. A fost ca o sarbatoare a celor peste 80 de ani de tehnologie Nikkor pentru fotografii invitati din toate colturile Europei care au ignorat vremea ploioasa din Templul lui Zeus si si-au satisfacut curiozitatea legata de performantele echipamentului testat, dar si curiozitatile legate de relatia pe care cei 4 invitati speciali o au cu echipamentele lor foto, care in anumite momente si situatii, reprezinta poate mai mult decat unelte de lucru. Caci nu ai in fiecare zi ocazia sa iei la intrebari si sa lucrezi pe teren o zi intreaga cu profesionisti care au strabatut toata lumea in cautarea subiectului perfect, au simtit pulsul raboiului si au publicat fotografii impresionante in National Geographic, TIME, Le Monde, Sunday Times sau The Telegraph.



Iar daca o camera foto poate citi emotia, obiectivul este cel care de cele mai multe ori ajuta fotograful sa traduca povestea din spatele acelei emotii si face legatura dintre fotograf si personaj, fotograf si lume, personaj si lume. Iar efectele vizuale si imaginea trebuie sa vorbeasca si peste ani si ani. Si ca acest lucru sa se intample, iar obiectivul foto sa devina acel liant intre fotograf si subiect, un rol important il joaca imaginatia, viziunea si mainile unor experti, academicieni, oameni de stiinta, profesionisti in strategie si dezvoltare care alcatuiesc echipa ce sta in spatele sticlei.

 

TEST AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR

Un obiectiv all-around, perfect atat pentru profesionistii cu camere full frame FX, cat si pentru fotografii care au DSLR in format DX (36 - 180mm echivalent in format DX ) . Indiferent de conditiile de lucru, de scopul propus sau subiectul ales, 24-120 iti da libertatea de miscare, fie ca vrei sa te apropii de oameni fara a intra prea mult in zona lor de confort, fie ca vrei sa surprinzi un cadru larg, dar cat se poate de clar, de la colturi pana in centrul imaginii, fara aberatii de imagine. Chiar si in conditii de lumina proasta, intr-un interior obscure sau pe o vreme intunecata, obiectivul se ridica la nivelul asteptarilor si nu simti dezavantajul acelui f/4.

"Este un obiectiv ideal pentru fotograful aventuros. Numai bun pentru fotografia de eveniment si calatorie", il caracterizeaza Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories & Software, Nikon Europe. Lucru pe care l-am probat si eu si de care m-am convins in incursiunea de pe strazile Atenei, unde obiectivul mi-a permis sa ma joc cu profunzimea de camp pe tot intervalul de zoom si, mai mult, indiferent de subiect sau peisaj, sa ma bucur de imagini luminoase si un contrast ridicat in diferite conditii de iluminare, sa intru in povestea personajului fara sa depasesc limita de intimatitate, dar si sa surprind rapid momentul, emotia, actiunea. Iar unul din cele mai mari plusuri sunt aberatiile reduse la minim, sistemul de reducere a vibratiilor avand cu doua moduri: normal, pentru fotografierea din mana, si active, pentru a compensa vibratiile cauzate de vehicule in miscare, spre exemplu (eu am reusit sa fac fotografii din mers, fara a afecta claritatea imaginii).

VEZI MAI MULTE IMAGINI IN GALERIA FOTO

 

Share articol: