Programatorii romani de la AMA, o firma din aceeasi familie cu Ubisoft, au creat Escape, primul joc din lume scris nativ pentru Google Glass.

Putine au fost tehnologiile care m-au impresionat atat de tare precum Google Glass. Nu se compara cu nimic din ce-ai incercat pana acum. Sunt ciudati, dar in sensul bun al cuvantul, si iti dau senzatia ca te afli intr-un film SF, in care peste realitatea din jurul tau se proiecteaza o alta, cu cifre si indicatii.

Seamana oarecum cu casca lui RoboCop, care il ajuta sa numere oamenii din jur, sa estimeze distantele si sa se orienteze mai bine in spatiu. Poate ca vorbeste entuziasmul din mine, insa de multa vreme n-am trait un moment "wow" atat de sincer precum cel in care am probat ochelarii.

Google Glass e gadgetul care are potentialul sa revolutioneze tehnologia, daca te intrebi ce urmeaza sa folosim dupa ce ne plictisim de smartphone-uri.

Un programator roman, primul din lume care a scris un joc special pentru Google Glass

Am testat ochelarii la sediul AMA din Bucuresti, o companie din acelasi grup cu Ubisoft si Gameloft. Multinationala, franceza la origine, dezvolta la studioul romanesc o buna parte dintre aplicatiile si jocurile mobile din portofoliu. Cei aproape 40 de programatori si testeri romani sunt top developeri pentru Google si parteneri oficiali ai Samsung, Sony si Microsoft.

Andrei Urucu este unul dintre cei mai talentati tineri din companie. Francezii l-au rugat pe el sa scrie codul pentru primul joc nativ pentru Google Glass din lume. S-a documentat doua zile, apoi a plecat in Franta, sa puna mana pe ochelari. La intoarcere, a scris codul pentru jocul Escape intr-o saptamana. "N-am facut mare lucru", spune el. Acum, revolutionarii Google Glass se afla pentru cateva zile in Romania, iar Andrei si colegii lui lucreaza deja la alte jocuri si aplicatii pentru acestia.

In Escape, controlezi un omulet, care sare dintr-un cerculet in altul, atingand cu degetul touchpadul prins pe bratul drept al ochelarilor. Primul joc scris special pentru Google Glass aduce oarecum cu Toppler, unul dintre cele dintai jocuri create pentru PC, facut de rusi in 1989. O fi un semn ca istoria se repeta.

In Escape, jocul scris de Andrei Urucu, poti trimite omuletul in sus, in jos, in dreapta sau in stanga in acelasi mod in care utilizezi touchpadul de la laptop. Doar ca la Google Glass, touchpadul e un dreptunghi subtire. El iti permite sa faci si tap si dublu tap, pentru a selecta diverse obiecte. Jocul romanilor va putea fi folosit si prin comenzi vocale, nu doar prin atingerea touchpadului. Deja codul e gata, dar mai trebuie testat minutios.


Ce au special ochelarii Google

In spatele micului touchpad se afla "creierul" Google Glass: un procesor dual-core. Gadgetul are 1 GB de RAM si 16 GB de spatiu de stocare, iar codita de dupa urechea dreapta ascunde bateria. 

Dupa ce iti pui la ochi noii Google Glass, ai nevoie de un pic de timp ca sa faci reglajele si ca sa te obisnuiesti cu ei. Eu i-am testat peste ochelarii de vedere, dar n-am simtit vreun disconfort important desi nu sunt facuti ca sa fie purtati astfel. Imaginea, la rezolutia 640x360p, se proiecteaza cu ajutorul unei prisme si o vezi sus in campul vizual.

Atunci cand iti misti capul, si imaginea se misca. Iata un tutorial facut de Google, in care iti explica mai bine decat as putea eu cum trebuie folositi ochelarii sai:

Au accelerometru, giroscop si multime de senzori care masoara inclusiv lumina ambientala. Au si GPS, ca sa stie locul in care te afli si sa te ghideze comod si elegant spre destinatie. Si au si camera de 5 MP care face poze si filmeaza la 720p, cu ajutorul careia daca mergi la Disneyland sau sari cu parasuta, poti sa-i faci invidiosi pe toti prietenii din cartier. Google Glass ii ajuta sa vada locurile prin ochii tai.


O lume cu 1001 de posibilitati

Ochelarii Google Glass folosesc ca sistem de operare un Android 4.0.4 modificat. Andrei Urucu si colegii lui programatori de la AMA s-au apucat deja sa scrie cod pentru noi jocuri, aplicatii educative in realitate augmentata sau softuri utilitare. Se gandesc chiar sa ne surprinda cu o plimbare prin Bucurestiul interbelic. Ochelarii Google pot identifica monumentele si cladirile de astazi, si ne pot arata imagini de arhiva cu ce era in acel loc cu zeci de ani in urma.


Google Glass se vor lansa oficial in 2014, cand vor putea fi cumparati din SUA cu ~300 de dolari. Deocamdata ei costa 1.500 de dolari si le sunt destinati exclusiv developerilor.

Share articol: