Studiourile de film sunt un mediu controlat si relativ comod. De cele mai multe ori insa filmarile ies din cadrul restrans al acestora si merg “on location”.

De la strazile unei metropole hiperagitate la forme de relief extreme, cinematografia a gasit de multe ori locatii nebunesti si medii provocatoare (d)in care sa-si spuna povestile.


#1

Alaska

Date geografice si istorice

   Cumparat in 1867 pe 7.2 milioane de dolari de la Rusia, cel de-al 49-lea stat american are cea mai mare suprafata si cea mai mica densitate a populatiei. Cumuleaza peste 3 mii de lacuri, lanturi muntoase vulcanice inca active si o clima subarctica cu temperaturi ce scad in mod regulat sub 30 de grade Celsius. In nordul extrem, la Barrow, oamenii traiesc 85 de zile si nopti consecutive fara intuneric. Conditii extreme pentru povesti memorabile. 

Cinematografie                 

   In 1932 o expeditie a casei de productie MGM s-a aventurat in Alaska pentru a filma “cel mai mare film” de pana la acea vreme: Eskimo sau Mala The Magnificient. Rezultatul a fost imbratisat in toata lumea, iar Mala, un bastinas inuit, a devenit un star international. 

   Au urmat multe alte pelicule: The Thing (1982), Never Cry Wolf (1983), White Fang (1991), On Deadly Ground (1994) sau Limbo (1999). Insomnia, thriller-ul psihologic cu Al Pacino si Robin Williams din 2002, desi presupunea o desfasurare a actiunii in Alaska, s-a filmat de fapt in Canada, o locatie mult mai ieftina. In schimb finalul dramatic din Into The Wild (2007) e 100% Alaska autentic.


#2

Rio de Janeiro

Date geografice si istorice

   Carnavalul. Cariocas. Samba. Copacabana. Statuia lui Hristos. Bossa Nova. Maracana. Ipanema. Favelele. Peste 11 milioane de suflete cu tot cu suburbii la care se adauga inca un million si jumatate de musafiri veniti anual pentru o tura in orasul cel mai vizitat al emisferei sudice. Toate si toti scaldate intr-o clima tropicala cu temepraturi fierbinti si ploi abundente. Locuri incantatoare, tentante si periculoase deopotriva. Numai bune de pus pe pelicula.

Cinematografie

   Musical-ul Flying Down to Rio din 1933 al studioului RKO a fost unul din primele titluri filmate la Rio de Janeiro si a ramas in istoria cinematografiei drept prima intalnire pe ecran a lui Fred Astaire cu Ginger Rogers. Au urmat multe alte filme printre care Charlie Chan (1941), Blame it on Rio (1984), Kickboxer 3 (1992) sau Girl from Rio (2001).

   In 2002 cvasi-necunoscutul la acea vreme Fernando Meirelles a asezat pe pelicula o istorie nefardata a favelelor in City of God (Cidade de Deus) si numeroase blockbustere recente au inclus filmari extinse in Rio si imprejurimi: The Incredible Hulk (2003), Fast Five (2011), The Twilight Saga: Breaking Dawn (2011). Nici animatiile nu s-au lasat mai prejos, tot in 2011 ajungand pe marele ecran aventura papagalului Blue in nebunia orasului Rio. 

#3

Marele Canion 

Date geografice si istorice

   Considerat una din cele 7 Minuni Naturale ale lumii, Marele Canion are 446 km lungime, pana la 29 km latime si adancimi de pana la 2000 de metri. In 1919 a devenit al 17-lea Parc National din istoria Statelor Unite ale Americii, iar astazi turistii care fac rafting, hiking si tururi cu elicopterul risca arsuri solare, deshidratare si hipotermii din cauza diferentelor mari de temperatura si fenomenelor meteo extreme. Peisajele insa sunt atat de spectaculoase incat industria cinematografica nu putea sta departe.

Cinematografie

   The Thief of Bagdad din 1940 a presupus pe langa filmarile din studiourile din Londra si Los Angeles cateva secvente filmate in Marele Canion si e unul din cele mai vechi filme turnate acolo. 

   Au urmat numeroase road movie-uri: amuzantul Vacation din 1983 sau iconic-ul Thelma & Louise din 1991. Canionul a fost setting-ul perfect si pentru cateva povesti de dragoste cu nabadai cum au fost cele din Maverick (1994), Fools Rush In (1997), Held Up (1999) sau Waking Up in Reno (2002). Mai recent seria Transformers s-a folosit de imagini din Marele Canion pentru a inspira planeta Marte.

#4

Insulele din Marea Caraibelor

Date geografice si istorice

   Antigua, Aruba, Bahamas, Barbados, Cuba, Republica Dominicana, Grenada, Jamaica, Martinica, Puerto Rico, Trinidad Tobago.  Aveti nevoie de mai mult? Peste 7 mii de insule, un cocktail etnic extrem divers, plaje mangaiate de o apa turcoaz, vulcani activi, vegetatie tropicala, peste 8% din coralii planetei, loc de nastere pentru uragane. Si totul la o aruncatura de bat de continentul nord-american. O tentatie irezistibila pentru studiourile de film.

Cinematografie

   Jamaica s-a dovedit atractiva in trecut pentru James Bond. Cine ar putea sa o uite pe Ursula Andress in costum de baie in Dr. No-ul din 1962 sau Live and Let Die-ul cu Roger Moore din 1973. Pentru un alt film Bond, Golden Eye-ul din 1995, au fost filmate secvente in Puerto Rico. 

   Jamaica a fost si locul de incarcerare dramatica a lui Pappilon (1973), iar Puerto Rico a gazduit filmarile lui A Perfect Getaway (2009), desi actiunea filmului se presupune ca are loc in Hawaii. Republica Dominicana apare pe fundalul lui Miami Vice (2006), Bahamas-ul a fost locatie de filmare pentru Spy Kids (2002), After the Sunset (2004) sau Fool’s Gold (2008), iar apogeul filmarilor in Caraibe apartine fara discutie seriei Pirates of the Caribbean. 

#5

Desertul Namib

Date geografice si istorice

   Locul nesfarsit, asa cum ii zic localnicii, desertul Namib se intinde pe 2000 de kilometri pe coasta Africii. Aproape nelocuit din cauza lipsei precipitatiilor si temepraturilor extreme (maximele ating 45 de grade, minimele coboara sub 0 grade in aceeasi zi), desertul Namib detine al doilea record mondial pentru cele mai mari dune de nisip din lume, acestea ajungand la 300 de metri inaltime si peste 30 de kilometri lungime. Iar situarea pe coasta produce un efect de ceata densa vreme de 180 de zile pe an.

Cinematografie

   In anii ’90 echipe de televiziune si film din Germania (tara cu colonii in regiune in trecut) au folosit desertul Namib ca locatie de filmare.

   Peisajele senzationale au convins imediat producatorii de la Hollywood si in ultimii ani 3 filme importante au fost filmate in desertul Namib: Beyond Borders in 2003, o drama cu Angelina Jolie si Clive Owen, remake-ul la Flight of the Phoenix in 2004 (actiunea filmului se presupune ca se petrece in Mongolia) si 10.000 B.C in 2008. Totusi cea mai importanta lovitura de marketing pentru locatie a fost atunci cand Angelina Jolie si Brad Pitt s-au mutat temporar la Swakopmund, la marginea desertului, pentru nasterea unuia dintre copii lor, Shiloh.

Share articol: