Tinerii au alergat robotii construiti de ei intr-un circuit mai complicat decat cele pe care se intrec pilotii Sebastian Vettel sau Fernando Alonso.
Cei mai talentati studenti din Politehnica Bucuresti s-au intrecut, vineri, la Freescale Cup, un fel de Formula 1 cu roboti. Micile masini realizate de tineri trebuiau sa se descurce singure pe circuit: sa urmareasca linia neagra si sa nu se abata de la traseu. Castigatoare a fost desemnata echipa al carei robot reusea sa termine competitia in cel mai scurt timp.
La start s-au aliniat tineri de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei si Facultatea de Automatica si Calculatoare. Castigatoare a fost desemnata echipa Discovery, a studentilor Valeriu Balaban si Tudor Alexandru Voicu de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.
Zilele trecute, intreceri similare au avut loc si in Brasov, Craiova si Iasi. Castigatorii vor participa la etapa pe Europa, Orientul Mijlociu si Africa, ce va avea loc pe 26-27 martie la École Supérieure d'Ingénieurs en Électronique et Électrotechnique in Paris. Cei mai buni de aici vor pleca in SUA, pentru faza finala a concursului.
Romanii au facut impresie, anul trecut, cand echipa “SPARK” de la Universitatea Tehnica din Iasi formata din studentii Gabriel Feliu, Gheorghe Panaghiu si Sorin Cracana plus coordonatorul lor, profesorul Florin Pantilimonescu, a castigat finala mondiala din San Antonio, Texas.
Freescale Cup este o competiţie globala in care echipe de studenti construiesc, programeaza si concureaza cu o macheta de masina inteligenta, urmand un anumit traseu, stabilit pe loc. Cea mai rapida masina care termina cursa, castiga competiţia.
Peste 30 de scoli din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa si peste 300 de studenti din 11 tari s-au inscris pentru competitia din acest sezon.
Crearea acestui automobil inteligent presupune:
- programarea de software embedded si crearea circuitului de bazs, folosind echipamente incluse in kit-ul de intrare in competitie;
- studenţii sa creeze partile hardware si software de control al motorului pentru a propulsa si conduce masina inteligenta;
- studentii trebuie, de asemenea, sa lucreze cu o camera video pentru a naviga cu masina pe traseul cursei urmand linia de ghidare.
Componentele standard ale masinii inteligente sunt setul auto model, servomotor, motoare electrice, o baterie cu incarcator si un ghid cu instructiuni.