Efectul cofeinei asupra corpului dar si impactul pe care il are pentru perioada de odihna sunt "decriptate" de o aplicatie care se foloseste de o bratara pentru a culege datele necesare.
Creata de Jawbone Labs, aplicatia UP Coffee, ofera informatii despre impactul pe care il cofeina din cafea, ceai si bauturi energizante, de la pragul de sus, "Wired" (Conectat - adica "in priza", "energic"), la cel de jos "Sleep Ready" (Gata de somn). Mai mult, cu ajutorul unei bratari, aplicatia primeste date despre organismul utilizatorului.
Dupa analizarea timp de 10 zile a obiceiului de consum al produselor cu bogat continut de cofeina dar si a somnului, aplicatia poate spune, printre altele, si cantitatea de somn care se pierde dupa consumul a 100 de miligrame de cofeina. Jawbone a analizat deja datele a peste 1.600 de purtatori ai bratarii UP Coffee, date culese dupa un total de 5.000 de nopti de somn.
In medie, subiectii studiati care dorm sapte ore pe noapte, au cu 30% mai multe sanse de a se simti odihniti dupa aceasta durata de somn. Conform studiului, nu doar cafeaua dauneaza somnului: cei care au un laptop pe noptiera dorm, in medie, cu 37 de minute mai putin pe noapte, in timp ce aceia care nu se pot desparti de telefon nici in pat pierd 13 minute de somn in fiecare noapte.