Gadgetul care promite o experienta de gaming aproape completa, permitand rularea jocurilor de pe PC, dar si a oricaror aplicatii Android, a fost prezentat oficial la Bucuresti
Ultimul an a fost intens pentru gamerii de toate tipurile, aducand pe piata produse precum PlayStation 4, Xbox One sau NVIDIA Shield, care se intrec in dotari harware si in jocuri cu greutate. In ecuatia aceasta, NVIDIA Shield pare un outsider. E un gadget dubios ca structura si concept, care insa promite sa iti aduca cele mai bune experiente nu doar din zona Android, cat si din zona PC, permitandu-ti sa joci orice titlul prin streaming, fara lag.
In noiembrie, reprezentantii NVIDIA au venit la Bucuresti sa-si prezinte oficial gadgetul. Luciano Alibrandi, director de comunicare corporatista, si Ben Berraondo, PR Manager GeForce & Consumer Desktop Products NVIDIA, au vorbit despre avantajele gadgetului cu care se mandresc cel mai mult, dar si despre lansarile cu care isi vor surprinde fanii la targurile de tehnologie din primele luni ale lui 2014.
E cel mai bun dispozitiv Android pe care te poti juca - Ben Berraondo
Yoda.ro: Shield a avut parte de review-uri pozitive din partea gamerilor, care au laudat modul in care a fost construit acest gadget. Pe ce s-a pus accent?
Ben Berraondo: Incercam sa o facem de marimea unei console. Am decis sa ne uitam la cele mai bune console de pe piata si sa sa incercam sa gasim solutia cea mai confortabila. Cu siguranta controllerul de Xbox 360 este unul dintre cele mai bune. Daca te uiti la amplasamentul butoanelor si la distributia greutatii la Shield, vezi ca gadgetul e creat cat se poate de economic. Desi e un dispozitiv greu, cu o multime de tehnologie inauntru, distributia greutatii e foarte echilibrata. S-a lucrat mult-mult la lucrurile de baza, precum pozitia fiecarui buton, am schimbat felul in care se simt butoanele pentru a face interactiunea cat mai naturala.
Yoda.ro: Cei care au testat Shield s-au plans de faptul ca exista putine jocuri disponibile. Faceti ceva in sensul asta?
Ben Berraondo: Avem o multime de jocuri adaptate la controller, in jur de 140, dar numarul lor se schimba mereu. Shield este ca un fel de dispozitiv Nexus pentru jocuri. Are Android in forma pura, are ecran touch retina, ruleaza absolut orice aplicatie din Google Play, are compatibilitate totala cu Facebook, Twitter si orice altceva la care te poti gandi. Unii oameni au inteles cum functioneaza Shield, altii n-au prea inteles conceptul gadgetului. Shield ruleaza jocuri Android, dar poti juca pe el si jocurile de pe PC daca ai o retea wireless. Se face streaming in timp real. Asta e probabil una dintre marile calitati ale Shield. E un dispozitiv Android high end. Fiind bazat pe Android, nu trebuie sa cumperi jocuri facute special pentru console. Una dintre marile probleme pe care le avea PlayStation Vita atunci cand s-a lansat a fost ca aveai nevoie de jocuri dedicate si trebuia sa cumperi jocuri noi. La Shield, jocurile sunt pe Android. Din punctul nostru de vedere, e cel mai bun dispozitiv Android pe care te poti juca.
Cu Shield, poti face streaming direct de pe PC - Ben Berraondo
Yoda.ro: Care ar fi cele mai importante jocuri disponibil in momentul acesta?
Ben Berraondo: Avem multe titluri optimizate pentru Tegra in Google Play: The Hedgehog 4, Dead Trigger 2, Shadowgun THD. Exista si un magazin dedicat Shield conectat direct cu Android Play Store. Toate jocurile de acolo permit utilizarea controllerului si au imbunatatiri specifice pentru Tegra. Cateva titluri sunt Crazy Taxi, Alien vs. Predator, Real Boxing, Max Payne, GTA. Ecosistemul e destul de mare. In plus, sunt disponibile si jocurile pentru PC, prin streaming, ai acces la intreaga biblioteca de jocuri Steam, un lucru care e unic, care nu e disponibil pe niciun alt gadget. In special daca esti un gamer inrait, nu trebuie sa faci compromisuri si sa joci versiunea de mobil a jocului preferat. Cu Shield, poti face streaming direct de pe PC.
Yoda.ro: Personal, cum si la ce anume folositi Shield?
Ben Berraondo: Shield e un dispozitiv flexibil, care creste pe masura ce creste numarul de utilizatori. Am descoperit persoane care il folosesc la cu totul alte lucruri, de exemplu mie imi plac jocurile retro, iar Shield e un gadget fantastic pentru a rula jocuri retro. Sunt o multime de aplicatii geniale care te ajuta. Folosesc mult si streamingul. Acasa, am doua fetite care folosesc frecvent televizorul. Inainte sa am copii, puteam folosi televizorul cand voiam, acum nu se mai intampla asta, trebuie sa folosesc un asa dispozitiv ca sa pot sa ma joc. In felul asta pot sa ma joc in timp ce stau in pat, este flexibil.
Yoda.ro: Cum functioneaza streamingul?
Ben Berraondo: Ca sa faci streaming, trebuie doar sa conectezi dispozitivul la reteaua wireless. Alegi din meniu PC Games si se sincronizeaza automat cu PC-ul si poti accesa biblioteca Steam sau direct jocurile. Se face streaming direct. E posibil datorita multor factori, intre care arhitectura GeForce Kepler. O mare problema in trecut, la streamingul de pe PC, era lagul. Apasai pe un buton si se intampla ce trebuia sa se intample peste o secunda. Inginerii nostri au muncit mult ca sa nu existe lag. Si nu exista absolut niciun lag.
Nu e o consola. E ceva diferit - Luciano Alibrandi
Yoda.ro: Atunci cand se face streaming, routerul este un model special sau unul obisnuit?
Luciano Alibrandi: Este unul obisnuit, insa pentru ca se transfera tone de date, sunt cateva routere pe care le recomandam. Eu am incercat acasa pe un router standard si a mers foarte bine. Dar poate ca unele jocuri foarte solicitante ar fi avut poate-poate un pic de lag.
Ben Berraondo: Daca poti face streaming cu 7-8MB/s, e ok, si cei mai multi oameni au viteza asta. Eu am un router primit de la furnizorul de Internet si merge fara problema.
Yoda.ro: De ce si-a lua cineva Shield, in conditiile in care exista pe piata e adevarat, la un pret mai mare, PlayStation 4 si Xbox One?
Ben Berraondo: Sunt dispozitive foarte diferite pentru utilizatori foarte diferiti. Ca sa dau un exemplu prost, mi-am comandat PS4 si e pe drum. Tipul de utilizator care ar folosi Shield e foarte probabil sa aiba nu doar PC, ci si consola. Pe console nu e disponibil streamingul in modul in care il oferim noi.
Luciano Alibrandi: Shield nu e o consola. E ceva diferit. Ai acces la mii de jocuri, e o platforma deschisa, spre deosebire de consola, unde trebuie sa cumperi anumite jocuri. Un alt avantaj tine de portabilitate. Poti accesa jocuri standard Android optimizate pentru Tegra. Acoperim un spectru mare de jocuri. Apoi, pentru ca e un dispozitiv cu Android in forma pura, poti face o multime de alte lucruri pe el. Poti urmari filmulete timp de 20 de ore. Raspunsul e foarte simplu: continutul. Strategia e sa facem continutul cat se poate de accesibil. Cealalta parte a strategiei este ca lumea se muta in cloud. Toti se muta in cloud. GPU-urile sunt foarte bune la unele lucruri. Cand pui asa ceva pe un server, poti faci lucuri uimitoare.
Yoda.ro: Tegra conteaza deocamdata destul de putin in industria de telefoane mobile, in conditiile in care Snapdragon si Exynos fac legea. Cum planuiti sa schimbati asta?
Luciano Alibrandi: NVIDIA e destul de noua pe zona de mobile. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa convingem piata. Acum multi ani incercam sa le spunem ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca este sa puna 3D pe telefoane. S-au uitat la noi si au ras. Am demonstrat, cu timpul, ca era buna strategia noastra de a revolutiona industria mobila cu focus pe GPU. Am creat un combo CPU-GPU. Qualcomm e o companie mare, centrata pe procesoare. Noi nu. Noi suntem cu mai multe. Noua ne-a lipsit ceva: modemul, si acum cativa ani am cumparat o companie, Icera. Am lansat Tegra 3 si a avut succes, stelele s-au aliniat, am fost la tinta si ca perioada de lansare. Apoi a venit Tegra 4, mai puternic, mai complicat, doar ca stelele nu s-au mai aliniat. Programul nostru nu s-a potrivit cu programul celorlalti. Am integrat modemul si am lansat Tegra 4i. Ne centram pe Tegra 4i si incercam lansam Logan. Logan va fi de 3 ori mai performant. Imaginati-va un Shield cu Logan. Shield are acum Tegra 4.
Tegra 5 Logan si G-Sync, doua tehnologii pe care NVIDIA mizeaza in 2014
Yoda.ro: La inceputul lui 2014 vor fi mai multe targuri de tehnologie, intre care si CES Las Vegas. Va ajunge acolo si noul Tegra 5 Logan?
Luciano Alibrandi: Nu pot sa spun. Ce pot sa zic e ca dispozitivele cu Logan vor fi pe piata in piata in prima jumatate a anului 2014. Deocamdata mai avem de asteptat sa vedem cum va fi cu livrarile, pentru ca nu vrem sa anuntam ceva si produsul sa nu poata fi livrat, deoarece in cazul asta lumea va fi dezamagita. Vom vedea insa cateva lansari importante.
Yoda.ro: Dar primele ecrane cu G-Sync, tehnologie care permite sincronizarea dintre placa video si monitor, pentru a reduce lagul?
Luciano Alibrandi: Abia am anuntat G-Sync, va fi pe cele mai bune monitoare pe care le pot cumpara gamerii.
Ben Berraondo: Primele ecrane vor fi prezentate la CES si vor fi disponibile in primul trimestru al anului viitor. Philips a anuntat ca sustine G-Sync, ASUS a lansat deja ceva. Rezolutia este Full HD la primele, dar suporta si 4K. Inca nu am anuntat un pret.