Cifra e impresionanta, avand in vedere proiectele la care e folosit mini-calculatorul
Raspberry Pi devine un adevarat fenomen. Fundatia care a dezvoltat mini calculatorul in urma cu 3 ani a anuntat ca tocmai a depasit pragul de 5 milioane de unitati vandute. “Ar putea fi cel mai bine vandut calculator fabricat de britanici din toata istoria”, se lauda fundatia Raspberry Pi.
Cifrele sunt minuscule daca stam sa le comparam cu piata de PC-uri, tablete sau smartphone-uri, dar nici nu trebuie. Raspberry Pi se adreseaza in special scolilor, tarilor din lumea a treia si pasionatilor de proiecte electronice. Un dispozitiv costa foarte putin, intre 20 si 35 de dolari si are drept obiectiv principal sa ii determine pe adolescenti sa invete programare intr-un mod distractiv.
Alaturi de cateva accesorii, acesta poate fi folosit la o multime de proiecte. Il poti folosi pe post de server, sau sa iti automatizezi casa, la Internet of Things sau chiar sa rulezi jocuri vechi, de tip arcade. Desi costa putin (cea mai puternica versiune se ganseste la vanzare in Romania la preturi putin peste 200 de lei), Raspberry Pi e incredibil de puternic, iar ultimul model lansat, Raspberry Pi 2 are un procesor ARM v7 quad-core la 900MHz, 1 GB RAM si suporta pana la 4 conexiuni USB. Singurul dezavantaj e ca unul dintre cip-urile folosite e sensibil la lumina foarte puternica si se poate bloca.