Apple va putea să ocolească o interdicție de import pentru dispozitivele Apple Watch Series 9 și Ultra 2 și să vândă din nou aceste produse în SUA după ce a renunțat la o funcție cheie. Potrivit unei scrisori adresate unui judecător de la Curtea de Apel de către Masimo, o companie care a fost implicată într-o dispută referitoare la brevete împotriva Apple, aceasta din urmă poate ocoli interdicția prin eliminarea aplicației Blood Oxygen de pe unitățile Apple Watch pe care le vinde în SUA în viitor.

Conform scrisorii, Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din SUA (CBP) a stabilit că „reproiectarea dispozitivelor în cauză ale Apple nu intră în sfera de aplicare" a interdicției de import impuse de Comisia pentru comerț internațional (ITC) asupra celor două dispozitive. Apple a declarat pentru aceeași instituție că „produsele sale Watch reproiectate nu conțin funcționalitatea de pulsoximetrie". Alte detalii legate de decizie sunt confidențiale și, în momentul de față, „nu există o versiune publică a deciziei", se arată în scrisoarea companiei Masimo.

Potrivit Reuters, însă, decizia CBP ar putea fi modificată. Se spune că Apple ar fi expediat deja unități modificate ale Watch Series 9 și Ultra 2 către locațiile sale din SUA, dar deocamdată magazinelor li s-a spus să nu deschidă sau să vândă noile versiuni până când nu primesc undă verde de la autorități.

În octombrie, ITC a confirmat o hotărâre anterioară potrivit căreia Apple a încălcat brevetele Masimo privind funcțiile de măsurare a oxigenului din sânge de pe Apple Watch. Hotărârea a determinat Apple să întrerupă vânzările de Watch Series 9 și Ultra 2 în SUA prin intermediul site-ului propriu și al Apple Stores până în ajunul Crăciunului.

Potrivit 9to5 Mac, concesia făcută de Apple nu îi va afecta pe cei care au deja un Apple Watch cu funcții de pulsoximetrie. Apple a oferit aplicația Blood Oxygen pe dispozitivele sale purtabile de când a lansat Apple Watch Series 6 în 2020. Este posibil ca Apple să lanseze o nouă versiune a aplicației Blood Oxygen pentru unitățile afectate după ce va rezolva problema brevetului.

La scurt timp după ce Apple a declarat că va opri vânzarea Watch Series 9 și Ultra 2 pentru a respecta ordinul ITC, s-a vehiculat că inginerii companiei lucrează la o actualizare de software. Se spunea că aceste eforturi se concentrau pe modificări ale aplicației Blood Oxygen și ale algoritmilor acesteia pentru a se asigura că dispozitivele nu mai încalcă brevetele Masimo.

Acestea fiind spuse, potrivit Bloomberg, eliminarea completă a aplicației a fost considerată cea mai rapidă (și probabil cea mai ușoară) modalitate de a evita ca interdicția să fie restabilită, deși eliminarea a ceea ce a fost cândva o caracteristică foarte apreciată a Apple Watch este o concesie semnificativă. 

Share articol: