Majoritatea dintre noi știm că bastonul alb este un instrument simplu, dar esențial oamenilor care au dizabilități de vedere, pentru a se putea descurca în societate. 

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prezentat recent un baston robotic accesibil ce îi poate ghida pe oameni în siguranță și în mod eficient în mediul în care aceștia vor să-și desfășoare activitatea.

Utilizând tehnologii împrumutate de la vehiculele autonome, echipa de cercetare a construit acest baston care îi ajută pe nevăzători să detecteze și să identifice obstacole, să se deplaseze cu ușurință și în siguranță între aceste obiecte, atât în interior, cât și în aer liber.

Acesta nu este primul baston smart. Și alți oameni de știință au mai încercat implementarea de senzori inteligenți, care pot fi grei și foarte scumpi, prețul final al produsului ajungând chiar și la 6.000 de dolari. Noua versiune integrează, însă, tehnologii de detecție de ultimă generație, cântărește doar 1,3 kilograme și poate și montat chiar acasă, gestionat printr-un software open source, totul la un preț de doar 400 de dolari.

Cercetătorii speră că dispozitivul va fi unul accesibil pentru majoritatea oamenilor și că va deveni o opțiune utilă pentru cele 250 de milioane de persoane care au dificultăți de vedere, la nivel mondial.

Bastonul este echipat cu un senzor LIDAR, realizat pe bază de tehnologie laser, care se folosește în construcția mașinilor autonome și a aeronavelor și poate măsura distanța până la obstacolele aflate în apropiere. Produsul conține și alți senzori - pentru GPS, accelerometre, magnetometre și giroscoape, precum cei de pe un smartphone - care monitorizează poziția, viteza, direcția utilizatorului, dar și alți parametri. Bastonul „ia decizii” folosind inteligența artificială.

Montată în partea inferioară a bastonului se află piesa de rezistență - o rotiță motorizată omnidirecțională care menține permanent contactul cu solul. Mai mult, produsul poate chiar „învăța” să-l conducă pe posesor într-un loc specific - precum cafeneaua preferată.

Rezultatele din procesul de testare au arătat că utilizatorii pot, astfel, să circule cu o viteză sporită cu cel puțin 20%, ușurându-le cu mult viața celor care au folosit produsul.

Mai mult, realizatorii prototipului vor să-l transforme într-un proiect open-source, în care oricine să poată avea acces gratuit la materiale și la schemele de proiect.

Următorii pași ar fi rafinarea produsului și dezvoltarea unui model care să utilizeze un smartphone ca procesor, lucru care ar putea îmbunătăți funcționalitatea, extinde accesul la tehnologie și diminua costurile. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: