Depistarea bolilor înainte de apariția simptomelor este obiectivul sistemului de sănătate. Iar potrivit BBC, există o boală pe care un ceas inteligent, precum Apple Watch, ar putea fi capabil să o descopere cu până la șapte ani înainte de apariția primelor simptome.

Este vorba despre boala Parkinson, care afectează încet creierul, provocând tremur involuntar, mișcări lente, atrofierea și rigidizarea mușchilor, spasme, mers anormal și multe altele. În momentul în care se pune un diagnostic, celulele cerebrale au suferit deja prea multe daune.

Urmărirea mișcărilor unui purtător de smartwatch timp de o săptămână poate determina dacă persoana respectivă este susceptibilă de a dezvolta Parkinson

Folosind inteligența artificială, echipa Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Universitatea Cardiff a analizat datele a 103.712 de utilizatori de ceasuri inteligente. Urmărind cât de repede se putea mișca fiecare persoană pe parcursul unei singure săptămâni, între 2013 și 2016, echipa a reușit să determine cine avea șanse să dezvolte boala Parkinson. Conducătoarea studiului, Dr. Cynthia Sandor, a declarat că, având în vedere că 30% dintre cei din Marea Britanie poartă un smartwatch, dispozitivul ar putea ajuta la dezvoltarea unei modalități mai puțin costisitoare și mai precise de a depista boala Parkinson într-un stadiu incipient.

Dr. Sandor a declarat: „Am demonstrat aici că o singură săptămână de date colectate poate prezice evenimente cu până la șapte ani în viitor. Cu aceste rezultate, am putea dezvolta un instrument de screening valoros pentru a ajuta la depistarea timpurie a bolii Parkinson. Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, prin îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și în practica efectivă, permițându-le pacienților să aibă acces la tratamente într-un stadiu mai timpuriu, în viitor, atunci când acestea vor fi disponibile.”

Așadar, s-ar părea că ceasurile inteligente cu senzori de urmărire a mișcării ar putea fi foarte utile în lupta împotriva bolii Parkinson și sperăm ca, în viitor, acestea să poată contribui și la depistarea precoce a altor boli grave.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: