Un proiect inedit ar putea readuce utilizatorilor de smartphone senzația tactilă a tastelor fizice.

După 15 ani de cercetări, experții de la Future Interfaces Group susțin că au descoperit o nouă metodă prin care pot reintroduce taste tactile pe cele mai performante gadgeturi, cu ecran OLED de calitate.

Noua tehnologie se numește Flat Panel Haptics și presupune inserarea unor butoane gonflabile pe ecranul OLED, care să ofere la atingere aceeași senzația ca tastele fizice, de la vechile telefoane mobile.

Ecranul are integrate micropompe electro-osmotice, care se activează printr-un semnal electric și exercită presiune într-un lichid special asupra suprafeței ecranului flexibil. În acest fel, se formează butoanele gonflabile, care au numai 5 mm grosime și care apar și dispar la comanda utilizatorului.

Modul în care va funcționa această tehnologie este prezentat în clipul de mai jos. Prototipul din imagine are o suprafață de silicon peste ecranul OLED, similar celei folosite deja la telefoanele cu ecran pliabil.

Rămâne de văzut cât de rezistente vor fi aceste butoane și dacă utilizatorii vor fi încântați de idee. În plus, pentru umflarea și dezumflarea butoanelor se consumă o cantitate destul de mare de energie, prin urmare aceste gadgeturi vor avea nevoie de baterii foarte puternice.
 

Share articol: