La plaja, sau pe canicula, putini isi dau seama ca telefoanele sau tabletele se pot strica din cauza caldurii excesive
Daca tot suntem in iulie si ploile parca s-au mai potolit, e timpul sa ne gandim la sanatate. Dar nu a noastra, ci a gadgeturilor pe care le folosim zilnic. Vorbim aici de zilele toride, cu temperaturi de pe 30 de grade. Adica fix de zilele in care telefoanele parca incep sa dea rateruri, se blocheaza si frig foarte tare.
Nu multi isi dau seama insa ca acestea pot avea de suferit din cauza caldurii. Iar bateria e prima afectata, mai ales in situatia in care folosim intensiv smartphone-ul sau tableta lasate la incarcat. Sau in situatia si mai periculoasa in care folosim smartphone-ul pe post de GPS in masina, intr-un suport pe bord, direct in bataia soarelui. Cum nu am putea sa ne racim gadgeturile intr-un frigider (serios, nu incercati asta niciodata), raman cateva solutii care le pot feri de daune.
SCOATETI HUSELE DE PROTECTIE
E un sfat destul de sensibil, mai ales daca tineti la protectia fizica a telefonului sau tabletei. Dar si acestea trebuie sa “respire”, iar husa respectiva actioneaza ca un izolator. In plus, daca aveti un ventilator la indemana, puteti tine cateva secunde gadgetul in fluxul de aer, ca o solutie rapida. Nu incercati insa acelasi lucru cu aerul conditionat.
EVITA SCHIMBARILE BRUSTE DE TEMPERATURA
Oricat de rezistent ar fi telefonul la socuri, cand vine vorba de temperatura, circuitele sale sunt destul de sensibile. Asa ca, atunci cand sta mult in soare si se incinge, nu il folosi imediat. Lasa-l sa-I mai scada putin temperatura niainte de a te apuca sa il butonezi.
DA-I PUTIN DE LUCRU
Cea mai importanta sursa de caldura a unui smartphone sau tableta e procesorul. Cu cat lucreaza mai mult, cu atat se incinge mai tare. Combinatia procesor utilizat 100% in conditii de canicula poate fi fatala pentru orice smartphone, in ciuda protectiilor termice. Ca sa eviti aceasta situatie, inchide aplicatiile pe care nu le folosesti, atat pe Android cat si pe iOS. In plus, o diferenta de cateva grade in minus s-ar putea traduce si in mai multa baterie ramasa.
ASAZA-L MEREU PE SUPRAFETE PLANE
In felul asta asiguri o suprafata mai mare de contact cu carcaas telefonului, deci un transfer termic mai rapida, mai ales daca vorbim de o suprafata metalica. Cu conditia sa nu stea in bataia soarelui, bineinteles. Cele mai bune rezultate le vei obtine insa in cazul laptop-urilor. Daca-l asezi pe o perna sau pe picioare, e foarte posibil sa-I blochezi fantele de aerisire. Ideal ar fi sa cumperi un stand de racire cu ventilator. Scaderea de temperatura va fi semnificativa.