Miana Windall, inginer de software, are aproximativ 25 de implanturi sub piele, de la magneți la tehnologie RFID. Deși s-ar putea să vă facă pielea de găină, „în cea mai mare parte, acestea nu sunt cu adevărat vizibile", a declarat ea pentru Engadget.
La conferința de securitate DEF CON de joi, Windall a vorbit despre cum a devenit interesată de implanturi și a povestit despre experiența ei în programarea acestora pentru uz personal, cum ar fi scanarea pentru accesul în fosta ei clădire de birouri.
Tehnologia RFID alimentează sisteme care permit scanarea, cum ar fi cartelele de metrou sau „tap to pay". Tehnologia relativ simplă a fost brevetată pentru prima dată în anii 1970, iar modificarea corporală datează de milenii. În ciuda acestui fapt, implanturile RFID încă nu și-au atins potențialul maxim și sunt încă un artificiu pentru mulți oameni, a declarat Windall.
Cu toate acestea, ele nu sunt magice. „Implanturile cu cipuri nu funcționează ca în filmele de la Hollywood", a declarat pentru Engadget fondatoarea serviciului de biohacking și implanturi Dangerous Things, Amal Graafstra. „Ele nici măcar nu sunt active atunci când nu există un cititor care să se afle în imediata apropiere".
Asta înseamnă că domeniul de utilizare a implanturilor RFID este destul de limitat. Există cazuri limitate de utilizare „out-of-the-box", cum ar fi implantul pentru cardul de acces Tesla care îți permite să pornești mașina, dar, de obicei, un utilizator trebuie să poată copia singur anumite configurații de chei pe acesta. „Când vindem transponderul, vindem o cheie, dar nu și încuietoarea", a spus Graafstra. Utilizatorul trebuie să aibă anumite cunoștințe tehnice pentru a face „încuietoarea".
Companiile caută acum modalități de a utiliza implanturile RFID și ca instrumente de securitate. Tehnologia RFID prezintă o vulnerabilitate inerentă, deoarece necesită credențiale de acces care pot fi furate. Însă, dacă aceste credențiale sunt implantate, cel puțin este evitat scenariul în care cineva poate să fure cu ușurință cardul de acces sau informațiile.
În plus, pe măsură ce autentificarea devine tot mai importantă pentru a preveni accesul neautorizat la conturi, aceste implanturi ar putea fi folosite pentru a vă dovedi identitatea. Pe măsură ce companiile caută să înlocuiască autentificarea în doi pași cu chei de acces, punerea acestor „credențiale” sub piele ar putea fi posibilă. Cheia de acces poate fi încărcată pe un implant cu cip care vă poate verifica identitatea, spre deosebire de o cheie hardware care s-ar putea pierde sau de o verificare prin SMS, potrivit lui Graafstra.
Implanturile RFID nu necesită aprobarea autorităților care țin de medicină, deoarece nu sunt dispozitive medicale. Deși în general par a fi sigure și securizate, există factori de risc care trebuie luați în considerare, potrivit profesorului Harsha Gangadharbatla, doctor în științe politice la Colegiul de Media al Universității Colorado Boulder.
„Consumatorii ar trebui să fie pe deplin conștienți de costurile „ascunse" (confidențialitate, riscuri și mesaje publicitare) asociate cu astfel de tehnologii și nu doar de costul financiar al obținerii unor astfel de implanturi", a declarat acesta într-un e-mail pentru Engadget.
__________________________________________________________________________________________________