Partea 2. Ceasuri inteligente, bratari smart si acum haine care stiu sa faca de toate. O romanca a gaist calea succesului in domeniul cu cel mai mare potential: wearables.

Creatoarea primului hanorac inteligent din lume, romanca Alina Balean, a stat de vorba cu noi despre proiectul care a starnit atat de mult interes peste ocean. Inca de la aparitie, hanoracul creat de ea si indianca Rucha Patwardhan  a facut valuri in toata presa de specialitate, inclusiv la CNN.

CITESTE AICI PRIMA PARTE A INTERVIULUI

Acum, Alina dezvaluie care e secretul prin care tinerii isi pot finanta cu succes proiectele pe site-urile de crowdfunding, cum functioneaza acest sistem si cum sunt tinerii stimulati in SUA, ce ar trebui sa faca Romania in privinta aceasta si cum arata viitorul wearables-urilor.

Alina, de ce are nevoie o idee sau un startup ca sa aiba succes pe un site de crowdfunding?

E o intrebare buna. Cred ca multi cauta raspunsul asta. Cred ca e de fapt o combinatie magica intre designul produsului, inovatie si satisfacerea unei nevoi a consumatorilor. Desginul de masa nu permite atat de multa flexibilitate, asa ca trebuie sa iti cunosti bine nisa de public si clientii. Iar pozitionarea corecta poate ajuta enorm.

Cum se ajunge la o astfel de idee?

In cazul meu, pot “da vina” pe scoala generala. Erau peste tot postere care spuneau “Folositi-va imaginatia!” si tin minte ca habar nu aveam ce vor sa insemne. M-am gandit mult la cum pot fi creativa. Si am avut mereu hobby-uri si interese care imi permit sa combin idei relativ ciudate.

Crezi ca sistemul educational din SUA favorizeaza astfel de idei care se transpun in startupuri? 

Nu cred ca sistemul educational face asta. Cred ca mai degraba spiritul antreprenorial din SUA reprezinta pepiniera startup-urilor. Cand te uiti in jurul tau si vezi ca oamenii care muncesc au succes, simti ca poti face orice. Si, intr-o buna zi, chiar te apuci sa faci asta si iti iese.

Dar sistemul romanesc? Mai stii ce se intampla in tara?

In general, da. Am rude si prieteni aici si ii vizitez destul de des. Dar cred ca daca Romania ar vrea sa incurajeze startup-urile, ar trebui pur si simplu ca guvernul sa ia initiativa si sa promoveze ideile care au indeajuns de mult potential pentru a deveni startup-uri.  Sa ii ajute pe tineri sa isi infiinteze companii. In plus, ar trebui sa creeze si hub-uri sau, sa le spunem mai bine incubatoare de idei si spatii care sa incurajeze colaborarea. Totodata, universitatile din Romania ar trebui sa creeze centre de antreprenoriat, unde studentii sa poata beneficia de sfaturi, fonduri si consultanta, inclusiv legala.

Deci, ce-i sfatuiesti pe studentii romani?

Mi-ar placea sa le dau cateva sfaturi, dar ultimele vizite in Romania mi-au lasat un gust amar. Sunt dezamagita sa vad atat de multa lipsa de motivare din partea tinerilor. Totusi:

  • Munceste mult! – nimeni nu te va imbogati. Doar tu poti face asta
  • Nu fura! – Si ma refer la hackerii romani, care pateaza peste tot, chiar si in SUA, renumele romanilor
  • Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti
  • Daca ceva nu iti place, fa o schimbare!

Hai sa discutam putin despre wearables. In primul rand, ce folosesti? Un smartwatch, eventual?

Nu. Nu pot lucra cu nimic la incheietura mainii, desi ma intereseaza mult tehnologia care permite interpretarea gesturilor. Folosesc doar o bratara Jawbone. Nu stiu de cate alte gadgeturi as avea nevoie sa-mi numar pasii : )

Ce parere ai despre smartwatch-urile actuale. Cum le-ai schimba?

Ma incanta in special conceptul Moto 360, ceasul cu Android. Sunt curioasa sa vad si cum va ataca Apple piata asta. Tind sa cred insa ca pe partea de wearables, Apple va veni cu un produs high-end, care sa fie, in stilul lor, un punct de referinta pe piata. Sa reprezinte un punct critic, in sensul bun. Mi-ar mai placea sa vad insa si alte astfel de gadgeturi de purtat, care sa nu fie ceasuri. Daca studiezi putin istoria tehnologiei de purtat, ai vedea ca incercam sa construim un ceas inteligent de aproape 30 de ani. Ar fi frumos sa mai exploram si alte idei.

Cum ar arata pentru tine un wearable ideal? Ce functii l-ar face perfect?

Pai, mai putin hardware, mai mult accent pe gesturi si mai putin pe butoane. In momentul de fata, te folosesti de un ecran minuscul, aflat pe mana. Nu stiu daca asta chiar inseamna ca tehnologia avanseaza, sau e pur si simplu o avalansa de ecrane de dimensiuni diferite.

Crezi ca producatorii mici de wearables si startupurile au vreo sansa in batalia cu marii jucatori de pe piata?

Absolut, luati doar exemplul Perbble. Au strans 10 milioane de dolari din crowdfunding. Cred ca daca poti sa-ti spui povestea asa cum trebuie, atunci ai o foarte mare sansa. Iar imprimantele 3D din ce in ce mai ieftine si microcontroller-ele iti permit sa creezi prototipuri relativ ieftine si sa poti accesa astfel sume mai mari de bani.

Cum fel de gadgeturi de purtat crezi ca am putea vedea in 2020, sa zicem?

Imi place ca ai folosit verbul “a vedea”. La modul ideal, ar trebui sa nu prea vedem nimic, pentru ca tehnologia se miniaturizeaza din ce in ce mai mult. Tind sa am incredere in cloud si in posibilitate4a device-urilor de a-I folosi  beneficiile, asta ar trebui sa fie un reper.

Care ar fi un wearable “imposibil”, dupa parerea ta?

Nu exista asa ceva! Singura limita a noastra e imaginatia. Daca ceva e imposibil, inseamna ca te-ai gandit deja, deci trebuie sa existe si o cale ca acel gadget sa devina posibil. Asta e rolul inventiilor si al hacking-ului, al deturnarii scopului initial pentru care e folosit un anumit obiect.

Hai sa mai revenim putin la viitor. Crezi ca e posibil sa asistam la o folosire pe scara larga a cip-urilor sau a wearables-urilor implantate sub piele?

Cred ca a etapa asta a inceput deja, dar sincer, nu sunt o mare fana. Asa cum cred ca acum ne putem ridica de la calculator, sau putem lasa telefonul, tableta, tot asa, ca oameni ar trebui sa avem posibilitatea si dreptul de a trai intr-o lume care sa nu fie guvernata de device-urile pe care le folosim. Oricat de implicata as fi in lumea asta a tehnologiei, ma uit la tatal meu. Nu este deloc implicat si nici influentat si vad ca modul lui de comunicare e complet diferit de al meu. Tocmai de aceea cred ca ar trebui sa construim o lume care sa permita si asta.

Share articol: