Lentilele de contact inteligente par să fie de domeniul SF, însă asmenea dispozitive s-ar putea lansa mai curând decât am crede.
La începutul acestui an, la CES 2022, MojoVision a anunțat un parteneriat cu Adidas pentru a aduce pe piață primele lentile de contact inteligente. Prototipul MojoVision se numește Mojo Lens și folosește un mic afișaj microLED de mărimea unui grăunte de nisip.
Această lentilă dură poate afișa diverse tipuri de informații suprapunând hărți și date utile. Mai mult, MojoVision caută acum voluntari pentru a testa lentilele sale de contact inteligente. Acestea îți corectează vederea și sunt alimentate de baterii miniscule.
O altă companie numită InWith Corp. a anunțat primele lentile de contact flexibile inteligente, tot la CES 2022. Acestea ar fi capabile să se folosească pentru alimentare de clipitul celui care le poată.
Aceste lentile de contact inteligente flexibile vor dispune, de asemenea, de un mecanism de autofocus, eliminând necesitatea unor tipuri diferite de ochelari sau de lentile de contact convenționale pentru persoanele cu probleme de vedere.
Global Market Vision a realizat un raport privind piața globală a lentilelor de contact inteligente, iar principalii jucători de pe această piață se pare că vor fi Google, Samsung și Sony. Google lucrează de ani de zile la lentile de contact inteligente. Compania a anunțat lentilele de contact Google încă din 2014, sub forma unui proiect pentru a ajuta persoanele cu diabet să își urmărească nivelul glicemiei.
Samsung are, de asemenea, o mulțime de brevete pe această temă, inclusiv unul pentru lentile de contact inteligente cu senzori foto încorporați. Analiștii spun că deja ne aflăm într-o cursă a marilor giganți din domeniul tehnologiei pentru a oferi lumii primele lentile de contact inteligente.
Singurul lucru care oprește progresul este tehnologia în sine - realizarea unor baterii suficient de mici și suficient de sigure pentru a le pune aproape de ochi, dezvoltarea unor ecrane și mijloace de comunicare de consum redus, cipuri suficient de mici pentru a încăpea într-o lentilă de contact.
Dar începem deja să vedem primele prototipuri, iar când primul produs real va ajunge pe rafturi, am putea asista la o creștere exponențială atât a modelelor, cât și a disponibilității acestor dispozitive inteligente.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: