Google a publicat o cercetare în care detaliază o nouă tehnologie experimentală ce poate transforma orice căști ANC existente în dispozitive de monitorizare a ritmului cardiac cu ajutorul unei actualizări de software.
Metoda unică permite Google să aducă pe modelele de căști cu anularea zgomotului capacitatea de a monitoriza ritmul cardiac și fără a fi nevoie de senzori suplimentari de supraveghere a sănătății.
Cercetarea se numește „APG: Audioplethysmography for Cardiac Monitoring in Hearables" și descrie modul în care funcționează inovația inedită, arată 9to5Google. Google spune că APG este un sistem de detecție acustică ce trimite un semnal cu ultrasunete de intensitate scăzută folosind difuzoarele de pe căștile cu ANC și primește ecourile prin intermediul microfoanelor de la bord. Compania a construit, de asemenea, un model matematic pentru a analiza și a converti ecourile, prin ultrasunete, în evaluări ale ritmului cardiac.
„Am observat că, pe măsură ce volumul canalelor auditive se modifică ușor odată cu deformările vaselor de sânge, bătăile inimii vor modula aceste ecouri cu ultrasunete", arată cercetătorii Google.
Tehnologia funcționează chiar și pentru a monitoriza activitatea cardiacă atunci când utilizatorii ascultă muzică în căști și când corpul este în mișcare în timpul unor activități precum alergarea. Potrivit Google, APG este, de asemenea, o tehnologie rezistentă la factori precum variația tonului pielii sau dimensiunea canalului auditiv. Compania susține, de asemenea, că tehnologia are un impact neglijabil asupra duratei de viață a bateriei căștilor ANC.
Totuși, funcționează în viața reală? Răspunsul este „da". Google a efectuat un studiu de teren de opt luni, la care au participat 153 de persoane, cu scopul de a evalua APG în diferite condiții. Experimentul a revelat că tehnica prezintă un nivel ridicat de acuratețe în timp ce raportează citirile privind ritmul cardiac (eroare mediană de 3,21 %) și citirile privind variabilitatea ritmului cardiac (eroare mediană de 2,70 %).
Echipa de cercetare a Google se va concentra acum pe testarea APG cu activități de mișcare mai riguroase, cum ar fi drumețiile, halterele, boxul și HIIT, pentru a îmbunătăți performanța tehnologiei.