Cei de la New York Times scriu despre un gadget secret folosit de politie pentru a-ti urmari telefonul si despre care nu poate vorbi.

Jurnalistii de la Times scriu ca departamentele de poltie din Statele Unite folosesc un device secret cunoscut sub numele de StingRay pentru a monitoriza activitatea telefoanelor si a detecta criminalii - politia nu are insa voie sa spuna nimic despre aceasta tehnologie sau cum functioneaza!

Tehnologia este capabila sa inregistreze mesaje, mailuri, convorbiri telefonice si date despre locatie. Conform raportului NY Times, StingRay obtine des informatii despre device-urile din jurul celui tintit, nu numai despre acesta.

Device-ul a cauzat controversa in Silicon Valley recent cand Laurie Smith, County Sheriff in Santa Clara, a rugat oficialii districtului sa plateasca 502.000 de dolari pentru tehnologie, refuzand insa sa ofere detalii in afara faptului ca a spus ca poate fi folosit pentru a urmari telefoanele teroristilor si ale altor criminali.
 

Desi nu sunt cunoscute foarte multe despre StingRay, denumit uneori KingFish, raportul a reusit sa stranga informatii despre cum e folosit si unde. Mai jos poti vedea si graficul celor de la Washington Post.

Iata lucrurile cunoscute:
► poate accesa telefoanele mobile pentru ca le pacaleste astfel incat acestea sa creada ca e vorba despre un releu.

► este creat astfel incat operatorii de telefonie si utilizatorii sa nu-l poata detecta

► nu este cunoscut cat de raspandita este tehnolgoia din moment ce departamentele de politie sunt obligate de catre FBI sa semneze contracte prin care sa nu fie dezvaluite informatii. Cei de la ACLU (American Civil Liberties Union) au publicat graficul de mai jos care arata statele din SUA despre care se crede ca se foloseste StingRay.

► device-urile sunt de obicei platite de catre agentii individuale, dar exista instante in care guvernul plateste pentru simulatoare de relee

► desi se aud din ce in ce mai multe despre StingRay, este un device nou. Se spune ca fortele de ordine din Carolina de Nord l-au folosit in 2013

► Harris, compania care creaza device-ul StingRay, a facut 40 de milioane de dolari din contractele pentru tehnologie de spionaj cu orase, state si autoritatile federale din SUA, conform unor documente obtinute de Ars Technica in 2013.

► au existat multe speculatii despre cum sunt folosite informatiile obtinute cu StingRay. "Ar putea sa fie un interes de afaceri legtim sau incearca sa ii impiedice pe oameni sa realizeze ca exista probleme mai mari cu incalcarea intimitatii" le-a spus Orin S. Kerr celor de la Times. Acesta este expert in drept pe confidentialitate la Universitatea George Washington. "Care este secretul pe care incearca sa-l ascunda?" mai intreaba acesta

Share articol: