Există mai multe tipuri de condensatoare, inclusiv cele variabile, electrolitice, cu aer și ceramice. Cu toate acestea, cei mai frecvent utilizați în lumea electronică sunt condensatorii electrolitici. Următoarea secțiune explică de ce acest tip este atât de popular printre proiectanții de electronice. Dar înainte de a merge mai departe, iată ce este de fapt un condensator electrolitic.
Ce este un condensator electrolitic?
Jucând un rol vital în aplicațiile de curent continuu sau de frecvență joasă < 1 MHz, acest tip de condensator utilizează un lichid ionic conductiv pe una dintre plăcile sale pentru a funcționa corect. Acest lucru explică de ce un condensator are o capacitate mare pe unitate de volum în comparație cu alte modele de condensatoare. Aceste componente electronice sunt utilizate în principal în proiectarea circuitelor, cum ar fi oscilatoare, modulatoare de semnal și generatoare de frecvență.
Cum funcționează un condensator?
Un condensator electrolitic este una dintre cele mai importante componente pentru buna funcționare a circuitelor. Acesta este utilizat pentru a izola foliile metalice conductoare sau ecranele în timpul încărcării. Compus în principal din două straturi imersate într-un electrolit și sigilate într-o carcasă, acest condensator chimic se deosebește de alte componente din categoria sa. Are o capacitate mare, în ciuda dimensiunilor sale destul de mici. Electroliza declanșează formarea unui strat de oxid de aluminiu pe suprafața anodului.
Alumina este un izolator foarte eficient pentru crearea unui condensator. Pe de o parte, dielectricul rămâne stratul de alumină care face obiectul unei armături constituite de anod. Pe de altă parte, catodul servește ca o conexiune cu electrolitul. Pentru informare, condensatoarele electrolitice sunt fabricate prin înfășurare. Se utilizează același principiu ca și în cazul modelelor dielectrice din hârtie sau folie de plastic.
Puncte privind caracteristicile unui condensator electrolitic
Capacitatea unui condensator electrolitic variază, în general, între 0,1 uF și 220 mF. Tensiunea sa de funcționare poate fi de până la 500 V. În prezent, se poate constata că unele modele pot rezista și la temperaturi sub 55 °C. În caz contrar, aceste componente electrochimice rămân operaționale până la peste 125 °C.
De unde să cumpărați un condensator electrolitic?
Pentru a găsi un condensator electrolitic de calitate, puteți descoperi catalogul site-ului tme.eu, pentru a alege dintre cele peste 500.000 de produse menționate în motorul său de căutare. Într-adevăr, TME are o gamă largă de condensatori electrolitici THT de la mai mulți producători renumiți, cum ar fi Panasonic, Epcos, Samxon, Elite etc. Această platformă deține aproximativ 2.500 de modele ale acestei faimoase componente electronice. Cele mai multe dintre ele au o formă cilindrică cu două ieșiri pe o parte.