Chiar dacă perioada concediilor a trecut, sezonul de ski poate fi considerat abia la început. Poți să aștepți primăvara pentru a organiza un city break sau să numeri zilele până te arunci în valurile mării.

Oricum ar fi, o excursie cu mașina este o experiență extraordinară dacă te afli în mașina ideală pentru așa ceva. Ce trebuie să aibă un autoturism pentru a-ți garanta o călătorie de vis?

1. Confort

În primul rând, o mașină ideală pentru drumuri lungi trebuie să fie confortabilă. Iată la ce aspecte trebuie să fii atent atunci când își alegi o mașină pentru călătorie.

  • Cum te simți dacă stai în scaun mai mult de două ore. Mașina care îți va transforma călătoria în una plăcută trebuie să fie suficient de spațioasă astfel încât să nu faci compromisuri nici la spațiul alocat pentru bagaje, nici la spațiul pe care îl ai la picioare;

  • Cum te simți când ții volanul în mână pentru mai mult timp;

  • Cât de la îndemână îți sunt toate comenzile. De exemplu, modelul Fiesta de la Ford beneficiază de un sistem de ultimă generație care funcționează cu comandă vocală;

  • Posibilitatea  de a-ți conecta telefonul la mașină. Nimic nu este mai iritant ca un radio care bâzâie din cauza lipsei de semnal. Aceasta va rămâne însă singura variantă dacă nu există posibilitatea de a face legătura între playlistul de pe telefon și mașină;

  • Cum stă la capitolul suporți de pahar sau de șervețele. Poate mai enervat decât radioul care bâzâie este o sticlă de apă care se rostogolește prin mașină sau de care te lovești mereu când schimbi vitezele.

Chiar dacă par amănunte banale, însă în cazul unei călătorii mai lungi, toate acestea au un cuvânt important de spus în ceea ce privește nivelul de confort din mașină.

2. Stabilitate pe drum și siguranță

Modul în care o mașină se așează pe șosea în cadrul unei călătorii este un factor decisiv pentru ca întreaga aventură să fie una minunată. Cât de lin merge? Cât de ușor ia virajele? O simți stabilă pe drum? Mașinile moderne au o mulțime de dotări care au rolul de a ușura cât mai mult șofatul.

  • sistemul de menținere a benzii de drum este extraordinar din punct de vedere al siguranței;

  • ajustarea mobilității volanului sau reacția la accelerație în funcție de starea drumului;

  • asistența de urgență prin care se apelează numărul de urgență dacă se activează airbagul sau dacă se dezactivează pompa de carburant. Tot prin acest sistem se trimit automat coordonatele GPS;

  • posibilitatea de limitare a vitezei te ajută la economisirea de combustibil și să menții viteza fără să ai mereu piciorul apăsat pe pedala de accelerație. Tot în acest fel poți evita depășirea vitezei legale.  

Despre toate acestea dotări și altele în plus poate povesti mai pe larg orice consultant pe care îl găsești în sediile reprezentanțelor precum nesteautomotive.ro.

3. Consum

Știm că este de la sine înțeles, însă noi vom preciza oricum consumul redus ca fiind unul din aspectele cheie pe care trebuie să le aibă mașina ideală pentru călătorie. Este mai mare dragul să pleci în călătorie cu mașina dacă nu trebuie să faci nenumărate opriri la benzinărie. Totodată, grija sumei totale pe care o aloci carburantului poate să fie un obstacol în decizia ta de a călătorii cu mașina.

Ce trebuie să faci înainte de a pleca cu mașina la drum

  • Încheie o poliță de asistență pentru mașină. Există firme care asigură consultanță și asistență rutieră atât în România cât și în Europa. Astfel poți pleca liniștit cu mașina știind că dacă apare vreo defecțiune neprevăzută doar apelezi un număr și o mașină de tractare vine în ajutorul tău. Datorită poliței deja plătite, de cele mai multe ori serviciile prestate nu au nevoie să fie achitate.

  • Echipează-ți mașina cu un kit de urgență care să includă alimente, apă potabilă, cablu de telefon, pătură și medicamente pentru a putea aștepta liniștit echipa de tractat în cazul în care mașina te-a lăsat pe un drum departe de oraș.

  • Pentru a te asigura însă că ai făcut tot ce ține de tine înainte de călătorie și pentru a reduce riscurile de a te afla în situația de mai sus, programează o vizită în service. Nu este deloc o idee rea să verifici mașina înainte de un drum lung.


Dacă mașina ta îndeplinește toate sau măcar o parte din cele menționate mai sus, nu mai aștepta primăvara pentru a pleca în vacanță. Echipează-te pentru sezonul rece și pornește într-o aventură la munte! 

Share articol: