Phillips doreste sa imbunatateasca viata a peste 3 miliarde de oameni pana in 2025.

Philips Lighting dedica anul 2015 - Anul International al Luminii - solutiilor de iluminat inteligente care se regasesc sub umbrela Connected Lighting. Philips Lighting sustine iluminatul inteligent, solutia moderna pentru cresterea eficientei energetice, prin dezvoltarea proiectelor inovatoare de iluminat si tehnologii revolutionare de control al luminii. Acest subiect a fost dezbatut in cadrul unui eveniment organizat de companie intr-un cadru inedit, o galerie de arta contemporana iluminata de Philips.

Interesul companiei Philips pentru Connected Lighting s-a nascut din dorinta de a face lumea mai frumoasa si durabila prin inovatie. Viziunea companiei Philips Lighting este ca pana in 2025 sa imbunatateasca viata a peste 3 miliarde de oameni, concentrandu-se pe cresterea eficientei energetice a solutiilor pentru iluminat public si ambiental, promovand iluminatul cu LED ca solutie eficienta din punct de vedere energetic pentru toate tipurile de aplicatii.

Schimbare pe stadioanele de fotbal

Cum ar fi ca in timpul unui meci de fotbal, experienta sa fie imbunatatita de catre luminile inteligente? Mai exact, in timpul unor lovituri de departajare, singurul loc luminat de pe stadion sa fie careul unde au loc executiile. Cei de la Phillips au dezvaluit ca negociaza cu FIFA si UEFA pentru implementarea acestei tehnologii.

Philips a luminat 9 din cele 12 stadioane pe care s-au desfasurat meciuri de la Campionatul Mondial din Brazilia din 2014 iar in finalul anului trecut s-a anuntat ca Chelsea devine primul club din lume care este iluminat cu LED. In total, cei de la Philips sunt responsabili cu iluminarea a peste 65% din stadioanele pe care se desfasoara evenimente sportive majore. In ceea ce priveste fotbalul, 55% din principalele stadioane din lume sunt iluminate cu ajutorul tehnologiei Philips.

Exista 13 stadioane iluminate de Philips in Romania, cele mai cunoscute fiind Dinamo, Steaua, Rapid. De asemenea, toate stadioanele iluminate de Philips sunt conform tuturor cerintelor, standardelor si modificarilor de ultima ora ale FIFA si UEFA, cu care colaboreaza pe fiecare proiect.


„Imaginati-va o lume cu spatii interioare si exterioare frumos iluminate, in care fiecare punct luminos ofera o lumina de calitate, dar este si conectat la un sistem inteligent.”, afirma Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting. “Anul 2015 in viziunea Philips Lighting inseamna tehnologii inovatoare de iluminat, cu accent pe arta si bunastarea oamenilor, pentru a asigura un consum redus de energie si pentru a oferi siguranta.”, completeaza Bogdan Balaci.

Cresterea eficientei energetice prin tehnologii de iluminat inteligent reprezinta un subiect de actualitate la nivel national si european, dar si la nivel global. Lumea are nevoie de mai multa lumina intrucat populatia se afla intr-o crestere continua, din ce in ce mai multi oameni isi vor permite sisteme de iluminat, iar tot mai multe tipuri de aplicatii au nevoie de lumina pentru a functiona. Desi Romania este stat membru al UE, exista un numar de aproximativ 100.000 mii de gospodarii ce nu sunt racordate la energie si nu beneficiaza de iluminat. De asemenea, sunt zone care nu sunt iluminate deloc sau care au nevoie de mai multa lumina (de exemplu, jonctiuni de autostrazi si intersectii, anumite parcuri). De asemenea, lumea are nevoie de lumina eficienta, solutie durabila pentru dezvoltarea societatii, deoarece iluminatul reprezinta 19% din consumul total de energie, iar prin trecerea la LED se poate reduce acest consum cu cel putin 8% la nivel global. Mai mult, revolutia LED-ului trebuie insotita de tehnologiile inteligente de control al luminii, pentru a spori economia de energie pana la 50-70%. Acest tip de tehnologie se poate adapta la schimbarile luminii naturale si la nivelul de circulatie stradala si poate fi integrat cu programe software ce deservesc alte tipuri de servicii publice (spre exemplu, braodband, managementul traficului), oferind municipalitatilor platforme digitale de gestionare a serviciilor publice.

Pentru a raspunde provocarilor actuale si pentru a se implica in evolutia societatii, Philips Lighting isi propune sa regandeasca societatea de maine si sa modeleze viitorul iluminatului inteligent prin inovatie si tehnologii inteligente de control al luminii.

Sistemele de iluminat public de la Philips (City Touch) pot genera economii de energie semnificative, cu pana la 70% fata de iluminatul conventional si pot reduce costurile de mentenanta cu aproximativ 20%, oferind siguranta si bunastare cetatenilor.


Iluminatul cu LED produce schimbari pozitive majore spatiilor interioare si permite oamenilor sa aiba control asupra luminii. Astfel, tehnologia Philips de control al luminii pentru cladirile de birouri este cu pana la 80% mai eficienta decat sistemele conventionale de iluminat. in spatiile de retail, Philips Green Store permite economii de energie de pana la 35% prin utilizarea sistemelor conectate, la care se adauga economii de aproximativ 40% datorita utilizarii iluminatului cu LED. Acest tip de sistem imbunatateste atat eficienta business-ului, cat si experienta consumatorilor. Sistemele Philips de iluminat inteligent pentru spatiile industriale permite cresterea eficientei energetice cu pana la 75%, reduce costurile de operare cu pana la 6%, iar cercetarile au aratat ca sporirea nivelului de iluminare in astfel de medii poate reduce accidentele de munca cu pana la 52%.

Pentru iluminat ambiental, Philips a lansat in 2012 Hue - Personal wireless lighting. Philips Hue consta intr-un kit de becuri LED RGB si un bridge wireless care permite controlul acestora. Comunicarea dintre acest punct de control si becuri se face wireless, permitand integrarea in reteaua locala si controlul prin intermediul aplicatiilor disponibile pentru platformele Android si iOS.

Share articol: