Imprimanta a fost 100% proiectata si construita in tara noastra, folosind componente si subansamble procurate cu preponderenta din Romania.

Calin Brandabur a inceput sa lucreze in ianuarie la prima imprimanta 3D suta la suta romaneasca pe sistem delta, Symme3D. A muncit la ea de la zero si a terminat-o in cinci luni.  Acum isi doreste ca dispozitivul conceput de el sa poata fi fabricat in serie si sa ajunga si la altii. 

Desi ne ridicam la aceeasi calitate si volum de printare ca MakerBot Z18, care in Europa este la 8.000 EUR, am considerat ca asemenea preturi sunt prea mari cel putin pentru piata din Romania, daca nu chiar si pentru cele internationale. Avem doua modele cu care vom incepe, cel de compozit va porni de la 1.500 EUR, iar cel de aluminiu de la 2.500 EUR.

Romanul spune ca cea mai dificila etapa nu a fost cercetarea proiectarea si constuirea imprimantei. „A fost ceva ce m-a luat putin prin surprindere, si anume birocratia de care m-am lovit la noi in tara la infiintarea firmei”, a declarat Brandabur pentru yoda.ro.

 

O imprimanta 3D diferita

A creat imprimanta Symme3D pentru ca si-a dorit un astfel de dispozitiv diferit fata de ce era pe piata, mai rapid, mai precis, mai usor de folosit. Imprimanta este „modulara si flexibila, cu volum de printare peste medie si utilizabila si in alte operatiuni in afara de 3D Print, cum ar fi gravura laser sau routare CNC pentru placutele circuitelor imprimate”, spune el.

Cu ajutorul dispozitivului, a fabricat deja piese din materiale diferite. A reusit sa creeze roti functionale pentru masina de spalat, vaze complexe, si chiar suporti de far Jiva pentru motociclete Kawasaki.

Imprimanta gandita de el foloseste atat obisnuitul filament PLA (acid polilactic), care este biodegradabil, cat si alte tipuri de filament, ca de exemplu policarbonat sau cunoscutul PET. „De asemenea, incep sa apara pe piata din ce in ce mai multe filamente cu insertii de lemn, bronz, aluminiu, argint si chiar carbon.

Imprimanta proiectata de Calin Brandabur are o carcasa clasica, dar foloseste si tehnologia delta, pe trei axe motoare. „Carcasa confera o rigiditate sporita intregului ansamblu, ceea ce ajuta foarte mult in pastrarea preciziei in printari de viteze mari si foarte mari. Este absolut perfect simetrica, iar ca inovatie, intreaga parte electronica este pusa pe un sertar usor de accesat in caz de vreo problema.

Principiul de functionare este imprumutat de la robotii industriali de manipulare, pentru ca sistemul delta ofera avantajul de a avea vibratii foarte mici la viteza mare. 

Toate capetele [imprimantei] sunt interschimbabile extrem de usor, sunt pe un sistem de culisare magnetic. Este, practic, o fabrica de mici dimensiuni care poate fi pusa pe orice birou”, spune el.

Fostul ambasador al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel (stanga), alaturi de Calin Brandabur (dreapta)

 

Echipa e formata din doar sase persoane

Romanul a declarat pentru yoda.ro ca a avut avantajul ca s-a implicat personal in proiectul Symme3D, motiv pentru care deocamdata nu a cheltuit sume uriase cu realizarea prototipului. „Costurile reale de acum vor incepe sa curga. Pentru productia in masa a 100 de bucati vorbim de costuri care se ridica mult peste 80.000 EUR.”

Pe langa Calin Brandabur, care se ocupa de software, hardware si partea de product si business development, din echipa mai fac parte inca cinci persoane: Bogdan Ciobotea (cercetare proiectare si implementarea componentelor electronice), Cristi Raita (dezvoltarea software a solutiilor embedded), Mihai Soare (design industrial si cercetarea descarcarilor structurale), Vucomir Ianculov (sisteme de operare embedded, infrastructura internet si cloud) si Anna Maria Radu (comunicare).

Share articol: