Semnalele Wi-Fi pot fi folosite pentru mult mai mult decât pentru a trimite date. Ți-ar putea salva și viața!
Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a folosi routerul Wi-Fi, prezent cam în toate casele, pentru a măsura respirația și a identifica momentul în care apar probleme.
Cum este posibil acest lucru? Routerele emit în permanență frecvențe radio. Pe măsură ce aceste frecvențe invizibile se deplasează în casă, ele ricoșează sau trec prin tot ceea ce le înconjoară, inclusiv pereți, mobilier și chiar oameni.
Mișcările și chiar și respirația modifică ușor traseul semnalului Wi-Fi al routerului, în timp ce acesta călătorește către smartphone, laptop și alte dispozitive conectate. Așadar, specialișii au conceput o modalitate de a analiza aceste modificări minuscule pentru a afla dacă cineva din casă are probleme de respirație.
Aceștia au montat un manechin special ce reproduce condiții precum respirația anormal de lentă, respirația anormal de rapidă, astmul, pneumonia și alte boli pulmonare obstructive cronice, într-o cameră împreună cu un router și un receptor Wi-Fi. Pe măsură ce manechinul respira, mișcarea pieptului său modifica traseul semnalului Wi-Fi.
Cercetătorii au dezvoltat un algoritm de învățare profundă numit BreatheSmart care a analizat toate datele. Algoritmul a fost apoi capabil să recunoască modelele care indicau diferite probleme de respirație cu o rată de succes de 99,54%.
Chiar dacă algoritmul BreatheSmart funcționează bine și este capabil să identifice o serie de afecțiuni respiratorii diferite, acesta nu va fi lansat pentru public prea curând. În schimb, oamenii de știință speră că dezvoltatorii vor folosi procesul prezentat în lucrarea lor de cercetare pentru a crea alte programe de monitorizare de la distanță a respirației.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: