Proprietarii de ceasuri și brățări de fitness ar trebui să fie foarte atenți. Un nou studiu a dezvăluit că 95% din 20 de tipuri diferite de ceasuri inteligente testate au fost contaminate cu bacterii capabile să provoace boli serioase. 

Echipa de cercetare, de la Florida Atlantic University, a testat speciile potențial patogene de Staphylococcus, Enterobacteria (cum ar fi Escherichia coli) și Pseudomonas, care pot provoca infecții în anumite condiții.

Au existat, totuși, variații în ceea ce privește tipul de brățară folosită: dispozitivele cu brățări de cauciuc și plastic aveau cele mai multe bacterii pe ele, în timp ce brățările metalice testate (în special aur și argint) erau practic lipsite de bacterii.

„Brătările din plastic și cauciuc pot oferi un mediu mai potrivit pentru creșterea bacteriilor, deoarece suprafețele poroase și statice tind să atragă și să fie colonizate de bacterii”, spune cercetătorul în biologie Nwadiuto Esiobu de la Universitatea Florida Atlantic.

În timp ce cercetările au arătat că ceasurile de mână și altele asemenea pot fi surse potențiale de infecție în mediul spitalicesc, puține investigații au intrat în detalii despre modul în care diferite materiale adăpostesc microbi în comunitatea generală.

Bacteriile testate în acest studiu sunt printre cele mai frecvente găsite în organism și în mediu și pot duce la boli precum abcese, pneumonie și salmonella.

Studiul evidențiază și o anomalie în rutinele noastre obișnuite referitoare la curățenie: în timp ce ceasurile și alte obiecte portabile sunt folosite pentru cea mai mare parte din zi - sau chiar toată ziua, rareori ne gândim la curățarea lor.

„Cantitatea și taxonomia bacteriilor pe care le-am găsit pe brățări arată că este nevoie de o igienizare regulată a acestor suprafețe”, spun specialiștii. „Chiar și la un număr relativ mic, acești agenți patogeni au importanță pentru sănătatea publică”.

Cercetătorii sunt dornici ca munca lor să crească gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a ne curăța ocazional articolele portabile – și asta se aplică tuturor celorlalte gadget-uri care intră în mod regulat în contact cu pielea noastră în fiecare zi.

„Alte forme potențiale de transmitere bacteriană și de facilitare a infecției, cum ar fi căștile sau telefoanele mobile, ar trebui studiate în mod similar”, a spus Esiobu pentru Science Alert.

___________________________________________________________________________________________________

Share articol: