O pereche de șosete care poate urmări nivelul de anxietate și de stres al persoanelor cu demență este testată într-un centru de îngrijire din Exeter, Marea Britanie. 

Șosetele integrează o tehnologie portabilă care monitorizează ritmul cardiac, nivelul de transpirație și mișcarea.

Dezvoltatorii proiectului au declarat că se speră că acestea ar putea preveni crizele, precum și să îmbunătățească starea de bine și să promoveze independența.

Primul rezident căruia i s-au montat șosetele este John Piper, în vârstă de 83 de ani. Fost inginer electronist, acesta locuiește în azil din noiembrie 2022, suferă de demență și a spus că nu îl deranjează să fie „cobai”.

„Orice lucru care este simplu și ușor de făcut și care îmbunătățește perspectiva noastră asupra vieții în ansamblu, mă mulțumește", a spus el.

Managerul centrului de îngrijire, Kerry Dempsey, a declarat că orice formă de tehnologie care îi ajută pe cei care se luptă să comunice este binevenită.

Șosetele sunt creația doctorului Zeke Steer, specialist în robotică și inteligență artificială. El a creat tehnologia după ce străbunica sa a fost diagnosticată cu demență.

„Șosetele sunt un articol de îmbrăcăminte familiar și este mai probabil să fie mai ușor tolerate decât un dispozitiv purtat la încheietura mâinii", a spus el. „Știm, de asemenea, că piciorul este una dintre cele mai bune locații de pe corpul uman pentru măsurarea stresului - datorită densității ridicate a glandelor sudoripare."

Senzorii integrați în șosete trimit semnale către o aplicație, care emite o alertă către un îngrijitor dacă nivelurile monitorizate cresc. Avertizarea timpurie permite personalului să intervină înainte de a se ajunge la un comportament stresant. Un mic grup de rezidenți va fi, de asemenea, implicat într-un studiu mai amplu care va începe luna viitoare.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: