Compania SpaceX ar fi fost contractată de Biroul Național de Recunoaștere (NRO) al Departamentului Apărării pentru a construi o rețea de sute de sateliți de spionaj capabili să funcționeze ca un „roi” și să urmărească ținte la sol, potrivit Reuters. Raportul Reuters, care citează cinci surse apropiate acestui program, se bazează pe un raport anterior al The Wall Street Journal, care a dezvăluit că SpaceX a semnat un contract de 1,8 miliarde de dolari în 2021 cu o agenție neidentificată.

Această rețea, numită Starshield, ar fi capabilă să adune imagini continue de pe tot Pământul pentru serviciile de informații americane, folosind un amestec de sateliți mari de imagistică pentru a colecta date și sateliți de comunicații pentru a transmite informații. Potrivit unei surse care a discutat cu Reuters, această rețea are potențialul de a face în așa fel încât „nimeni să nu se poată ascunde". Nici SpaceX, nici autoritățile americane nu au confirmat direct implicarea companiei în proiect, dar un purtător de cuvânt al Departamentului SUA menționat a declarat pentru Reuters că „Biroul Național de Recunoaștere dezvoltă cel mai capabil, divers și rezistent sistem spațial de informații, supraveghere și recunoaștere spațială pe care lumea l-a văzut vreodată".

În toamna anului trecut, s-a raportat că SpaceX a obținut un contract de 70 de milioane de dolari din domeniul spațial pentru a furniza comunicații prin satelit în cadrul programului Starshield. Aceasta este o entitate distinctă de constelația Starlink a SpaceX, cel puțin conform lui Elon Musk, care a declarat că Starlink „trebuie să fie o rețea civilă",în timp ce Starshield este destinat să fie utilizat în scopuri guvernamentale și de securitate națională.

Share articol: