Cei de la Microsoft au inventat un nou mod de a-i ajuta pe oamenii nevazatori sa exploreze independent orasele
Un nou proiect are menirea sa transforme experienta oamenilor nevazatori in zonele urbane. Cunoscuta sub denumirea de Cities Unlocked, proiectul foloseste tehnologia pentru a-i ajuta pe oamenii nevazatori sau care pot vedea doar partial sa exploreze orasele si imprejurimile lor.
Majoritatea oamenilor nevazatori ezita in a explora un traseu nou, fiind blocati in a merge pe un traseu obisnuit pentru a nu risca dezorientarea. Microsoft incearca sa schimbe acest lucru.
"Vrem sa traim ca oamenii normali, nu sa planuim mereu anticipat sa vedem daca putem merge cu transportul in comun sau un taxi, vrem sa urcam aleatoriu intr-un autobuz si sa avem acea libertate" a spus Kirsie Grice, cea care nu vede decat partial si a participat la proiect.
Tehnologia a fost dezvoltata de Microsoft in colaborare cu Guide Dogs si Future Cities Catapult al guvernului Marii Britanii - aceasta tehnologie contine o casca in combinatie cu o aplicatie Windows Phone. Castile sunt AfterShokz si se pun pe urechile utilizatorului si pe ceafa, transmitand sunete catre ureche cu ajutorul unor vibratii. Asta inseamna ca purtatorul poate sa auda si sunetul din casti, si din mediul inconjurator.
Microsoft a adaugat o carcasa mica pe spatele castilor ce contine un accelometru, un giroscop si un compas, precum si un cip GPS astfel incat pozitia utizatorului sa poata fi determinata. Folosind datele de navigatie din GPS si hartile Microsoft Bing, casca poate sa-i ajute pe oamenii nevazatori sa navigheze in oras.
De exemplu, utilizatorul poate alege o destinatie cu ajutorul smartphone-ului si castile il vor ajuta audio sa ajunga acolo. Castile emite un sunt continuu atunci cand utilizatorul este pe ruta corecta si un fosnet atunci cand iese de pe curs. De asemenea, informeaza cand au ajus la o intersectie si ofera instructiuni verbale. Castile pot oferi si informatii suplimentare despre magazine, atractii si alte detalii pentru calatorie - daca, de exemplu, drumul are copaci cu crengi joase sau sunt masini parcate pe trotuar. Sunt oferite si informatii despre istoria locurilor din imprejur - daca utilizatorul trece pe langa o primarie, de exemplu, afla din casti cand a fost construita primaria si ce se intampla acolo, sursa fiind Microsoft Bing.
Fiecare casca este creata dupa specificul unic al fiecarui utilizator, folosindu-se de tehnologia Kinect pentru a crea un model 3D al capului acelei persoane. Astfel este imbunatatita calitatea sunetului 3D, conform celor de la Microsoft.
Tehnologia a fost testata initial pe un grup restrans de oameni printr-o calatorie de la Reading la Londra ce a continut drum pe jos, cu autobuzul, o sesiune de shopping si drum cu trenul. Se doreste insa ca proiectul sa fie extins, fiind sustinut de mai multe organizatii precum Barclays Bank, First Great Western, MIBeacons/Mubaloo, Network Rail, Reading Borough Council, Reading Buses si Tesco, dar si de fostul inotator paralimpic, Lordul Chris Holmes, cel care l-a testat.
"M-a bucurat foarte mult sa testez aparatul pe strazile din Reading. Directiilor si informatiile primite au fost cruciale, aveam sentimentul de siguranta si asta e extraordinar. Sunt entuziasmat de potentialul fara limite al acestei tehnologii" a declarat Lordul Holmes.