Primul nanolaser cu carbon din lume a fost inaugurat in Australia, cercetatorii dorind sa dezvolte o serie de microchipuri care ar putea fi folosite in telecounicatii si medicina.

Fabricat din grafen si carbon, nanolaserul de la Monash University poate fi folosit la fabricarea de microchipuri care ar putea fi atasate chiar si tricourilor care ar putea, astfel, sa preia apelurile telefonice. De asemenea, aceste microchipuri pot ajuta la descoperirea cancerului.

Numit "spaser", noul laser poate realiza circuite mai subtiri decat ce se poate fabrica in prezent, fapt ce ar putea ajuta si optica prin realizarea de hyperlentile, de zece ori mai puternice decat cele folosite acum. Folosirea carbonului in procesul de fabricatie face ca dispozitivul sa poata opera la temperaturi foarte inalte.

De asemenea, noile circuite sunt mai bune conductoare decat cuprul si sunt de peste o suta de ori mai puternice decat cele din otel. Cercetatorii australieni spera ca noua tehnologie sa fie dezvoltata cat mai curand, pentru ca primele obiecte vestimentare care pot fi folosite in telecomunicatii sa fie lansate cel tarziu in a doua jumatate a anului viitor.
 

Share articol: