Cand eram copii, ne uitam la Beverly Hills si la Salvati de clopotel si ne doream o viata ca-n filme, cu petreceri, echipe de fotbal ale scolii si colegi mereu pusi pe glume.
Imediat dupa Revolutie, cand casetele audio cu muzica straina incepeau sa le eclipseze pe cele ale interpretilor de muzica populara sau usoara de la noi, un nou gadget incepea sa isi fac loc prin gentile adolescentilor din Romania. Casetofonul cu casti ne promitea o viata independenta, precum cea a lui Brandon sau a Brendei din Beverly Hills, in care distractia era la ordinea zilei. Muzica devenea o experienta personala, nu mai era o activitate de grup.
Casetofonul cu casti, caci Walkman e doar produsul care poarta sigla Sony, te izola de lumea care nu iti era mereu pe plac si iti permitea sa asculti casetele preferate oriunde: in camera captusita cu postere cu Backstreet Boys sau Spice Girls, in autobuz sau in drum spre scoala. Bateriile rezistau numai cateva zile si stiu ca iarna le puneam pe calorifer ca sa mai mearga un pic. Foarte putini erau cei care aveau acumulatori.
Aveam un casetofon cu casti Kamosonic albastru, la care bateriile tineau cam o zi. Altii aveau Walkman International, unul mai mare si cred ca un pic mai slab la specificatii. Pe al meu stiu ca mi l-a adus cineva din Germania. In Romania nu se prea gaseau si erau mult mai scumpe. Prima caseta a fost cu Solid Base si parca avea pe ea Sunny Hollyday. Mai ascultam Ice Cube, Michael Jackson sau U2. Stiam albume intregi pe de rost, iar astazi, cand aud acele piese, am aceeasi senzatie.
Una dintre primele melodii care s-au gasit la noi pe casete a fost Boulevard LA, de la Bachelor of Hearts. Era si pe vinil. Oare cati si-o mai amintesc?
Walkmanul a fost inventat in 1978 de Akio Morita, unul dintre fondatorii companiei Sony, care isi dorea sa asculte muzica de opera atunci cand zbura. Pe piata a ajuns un an mai tarziu. Walkman a fost numele sub care produsul s-a vandut in Japonia. In SUA i s-a zis Soundabout, in Marea Britanie, Stowaway, iar in Suedia, Freestyle. Pe atunci nu existau casti care intrau in ureche, ci doar care o acopereau, iar tinerii care mergeau pe strada conectati la Walkman erau considerati rebeli de generatiile mai rigide.
Astazi nu mai intoarcem caseta de pe Partea A, pe Partea B, iar bateriile nu mai sunt o problema. Un iPod nano de 16GB iti ofera suficient spatiu cat sa stochez albumele preferate si incape usor in orice buzunar. Are doar 5,4 mm grosime, un ecran multi-touch de 2,5 inch si poti sa asculti muzica, dar si sa vezi fotografii si videoclipuri. Butoanele iti permit sa redai, sa pui pauza, sa schimbi melodii si sa reglezi volumul mult mai repede. Iar, cel mai important lucru, sunetul este la superlativ.
Poti naviga usor printre melodii si alege in functie de gen sau de compozitor. Sau poti sa lasi acest gadget sa te surprinda si sa selecteze automat piesele din memoria lui. iPod nano nu e un simplu corespondent al vechiului casetofon cu casti, ci un DJ in miniatura. Poti crea mixuri Genius in iTunes.
Gadgetul are si functie de Radio FM, astfel ca vei fi la curent cu tot ce se intampla in lume. Misti discul radioului si schimbi posturile. Exista chiar si functia Live Pause, cu ajutorul careia nu vei mai pierde niciun minut din emisie si poti chiar derula inapoi pana la 15 minute, pentru a mai asculta o data o piesa sau o interventie a DJ-ului.
Daca, pe vremuri, walkmanul "prindea" banda, iar castile erau greoaie si incomode, astazi ai EarPods cu totul noi, care sunt extrem de comode si iti asigura un sunet clar si placut, cum nu ai mai auzit pana acum.
iPod nano de 16GB se afla in oferta eMAG la unul dintre cele mai bune preturi de pe piata. Pe site-ul magazinului online gasesti si specificatiile complete ale produsului.