Modetele fabricate in tara noastra sunt puse fata in fata cu computerele Apple, create de americani.
Expozitia temporara "PC. O istorie fascinanta", care prezinta evolutia computerului, va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti vineri, de la ora 13.00, informeaza institutia, citata de Mediafax.
Expozitia, organizata in parteneriat cu Muzeul Comunicatiilor si Informaticii (filiala a Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I"), Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti si ing. dr. Alexandru Floca - colectionar, prezinta evolutia calculatoarelor, de la primele masini de calcul la computerele moderne de astazi.
Majoritatea pieselor dateaza din anii 1970 - 1980, alaturi de marcile straine consacrate aflandu-se si cele romanesti fabricate de companii precum ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetari Automatica Bucuresti (CCAB).
Printre modelele expuse se numara si calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii 1980: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I si altele.
Una dintre cele mai vechi piese prezente in expozitie este un calculator mecanic din 1943 - 1944, fabricat in Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind si cel mai longeviv model fabricat vreodata.
Pentru a arata istoria completa, avand in vedere ca nu a fost posibila expunerea anumitor calculatoare foarte rare, expozitia are si o parte informativa, dedicata istoriei acestui domeniu, menita sa arate prin text si imagini evolutia calculatorului modern, de la un simplu instrument de calcul la ceea ce este astazi.
Expozitia este deschisa in perioada 24 aprilie - 21 iunie, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10.00 - 18.00.