O inregistrare realizata intr-un reactor nuclear arata ca lumina albastra pe care o vedem in filme chiar exista.
Filmarea a fost realizata la un centru de studiu in domeniul nuclear din Statele Unite, dar ar putea la fel de bine sa treaca drept o secventa dintr-un film cu supereroi. O lumina albastra extrem de puternica insoteste pornirea reactorului nuclear, care genereaza in doar 7 secunde nu mai putin de35.000 de megawati. Ca sa aveti un ordin de marime, toata Romania consuma intr-o ora intre 7.000 si 8.000 de megawati, potrivit stirileprotv.ro.
Cat despre lumina albastra din inregistrare, aceasta nu trebuie sa va ingrijoreze, fiindca are o explicatie stiintifica: este asa numita radiatie Cerenkov, botezata dupa un savant sovietic care a primit si premiul Nobel pentru descoperirea sa. Aceasta radiatie apare atunci cand o particula - de exemplu un electron – se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii in mediul respectiv. Deci, pe scurt, atunci cand se porneste un reactor nuclear, pentru cateva secunde viteza luminii este depasita.
Radiatiile Cerenkov, adica lumina albastra, nu apar insa doar la pornirea unui reactor nuclear. Barele de combustibil nuclear iradiat produc si ele o astfel de lumina, chiar daca mai slaba. Astfel ca filmele SF nu exagereaza prea tare atunci cand prezinta materiale radioactive care lumineaza.