Hard diskul extern e o metoda comoda de a stoca date, insa de multe ori il folosim gresit.

Multa lume alege hard diskurile externe pentru stocarea pozelor din concediu sau a filmuletelor facute copiilor familiei ori animalului de companie. Uneori, insa, se intampla accidente, iar fisierele personale sunt in pericol. Uneori poti minimiza sansele, alegand HDD-uri de calitate, care au o probabilitate mai mica de a pica.

Socul fizic si deconectarea necorespunzatoare a hard diskului pot duce la pierderea datelor, o situatie frustranta pe care o inteleg cei care au pierdut maca o data in viata un fisier important.

Expertii in recuperarea datelor spun ca de cele mai multe ori exista solutii chiar si atunci cand ele par imposibile. In laboratoare specializare exista dotate cu echipamente special create pentru operatiuni de recuperare si extragere a datelor, echipamente care nu se regasesc la firmele ce ofera servicii IT.

In urma unei analize amanuntite, specialistii pot incadra un hard disk la unul din cele patru tipuri de defecte: defect logic, defect electric/firmware sau defect mecanic, spun expertii de la BIT Data Recovery.

Defect Logic - acest tip de defect apare in urma unei formatari, stergeri de date sau virusari. Cel mai important de retinut este ca hardiskul in acest caz este perfect functional iar asupra lui s-au efectuat operatiuni logice din vina utilizatorului.

Defect Electric – acest tip de defect apare de obicei in urma unei  fluctuatii de tensiune atunci cand componenta electrica se arde. In acest caz schimbarea partii electrice este solutia, dar mare grija acest proces nu trebuie experiment acasa deoarece poate duce la deteriorarea capetelor de citire sau la pierderea datelor definitiv.

Defect Firmware  - acest tip de defect apare de obicei de la fluctuatii de tensiune sau defecte de fabricatie. Firmware-ul reprezinta componenta software a hard disk-ului si se afla pe suprafata platanelor intr-o zona administrativa, unde nu exista acces decat cu echipamente specializate. Firmware-ul unui hard disk este destul de complex, compus din mai multe module si spre deosebire de firmware-ul unei placi de baza care se poate upgrada destul de usor, acesta este imposibil de realizat.

Defect Mecanic - in cazul hard diskurilor externe este cel mai comun tip de defect si este cauzat de obicei din vina utilizatorilor: cadere, trantire,contact cu apa. Deoarece sunt portabile sunt cu mult mai predispuse la socuri fizice decat alte dispozitive de stocare. In cazul defectelor mecanice cele mai intalnite probleme sunt urmatoarele: capete de citire bolcate, capete de citire indoite, zgarierea unei suprafete a unui platan sau mai multor suprafete, blocarea motorului sau deteriorarea acestuia etc.

Operatiunile de recuperare date se efectueaza numai in camere speciale, CLEAN ROOM - o camera in care se afla maxim 100 de particule de praf pe metru cub de aer - iar la sfarsit recuperarea poate fi partiala sau totala.

Hard diskurile externe sunt extrem de sensibile la socuri. O atentie deosebita trebuie sa acordam modului in care deconectam hard diskul, modului in care il transportam si depozitam. Este bine ca la o perioada de timp sa verificam integritatea datelor salvate pe HDD-urile externe.

Share articol: