Cercetarea s-a realizat la nivel global si scoate la iveala cateva adevaruri triste despre modul in care alegem sa ne protejam datele.

Aproape unul din patru utilizatori (24%) care isi pastreaza datele stocate pe dispozitive de backup, si-au pierdut copiile de rezerva ale fisierelor, potrivit unui studiu Kaspersky Lab, realizat la nivel global, in parteneriat cu B2B International. In prezent, locul unde sunt stocate datele confidentiale este mai important decat decizia de a detine o copie de rezerva a fisierelor, in caz de pierdere. 

Studiul Kaspersky Lab arata ca in Europa, 93% dintre utilizatori isi pastreaza informatiile confidentiale (corespondenta privata, fotografii, parole si date financiare) pe dispozitivele personale, insa, mai putin de o treime dintre acestia obisnuiesc sa faca si copii de siguranta, pentru a evita pierderea fisierelor. In plus, 23% dintre utilizatorii europeni nu au adoptat nicio masura de securitate in aceasta directie, iar 9% dintre acestia nu planuiesc sa faca acest lucru nici in viitor.

Potrivit cercetarii Kaspersky Lab, chiar si utilizatorii care fac copii de backup pentru fisierele importante, nu nu pot avea garantia ca nu isi vor pierde datele. Dispozitivele de stocare a datelor precum hard drive-urile si cardurile de memorie flash sunt in continuare cele mai populare: 81% dintre respondentii europeni au declarat ca pastreaza copiile fisierelor pe astfel de dispozitive, in timp ce doar 11% dintre acestia au afirmat ca opteaza pentru servicii cloud. Insa, 24% dintre utilizatorii care au optat pentru a folosi dispozitivele fizice de stocare s-au confruntat cu pierderea iremediabila a datelor, dupa ce dispozitivul a fost deteriorat, pierdut sau furat.

„Utilizatorii trebuie sa fie precauti cand este vorba de datele lor confidentiale si sa isi faca sistematic copii de siguranta,” a declarat Peter Aleshkin, Consumer Marketing Group Manager in cadrul Kaspersky Lab. „Trebuie sa decida care sunt cele mai importante informatii si sa creeze copii de siguranta la intervale regulate. O modalitate optima de stocare a informatiilor confidentiale este in foldere criptate, stocate atat pe dispozitive cat si in cloud. Aceste masuri de securitate pot proteja datele in orice situatie neplacuta, atat in cazul unor atacuri cibernetice, cat si in cazul deteriorarii dispozitivelor de stocare,” a explicat Elena Kharchenko.

Cu ajutorul versiunii Kaspersky Total Security — Multi-Device for Windows, utilizatorii pot crea copii de siguranta automat, rapid si eficient. Ulterior, le pot salva pe hard drive-ul computerului sau pe dispozitive externe (unitati de retea, unitati de disc, carduri de memorie flash) sau in cloud. Tehnologiile de criptare securizeaza datele si protejeaza fisiere si foldere cu parole cunoscute exclusiv de utilizatori.

Share articol: