Chirurgii chinezi au reconstruit o vertebra cervicala a unui baietel cu ajutorul acestei metode revolutionare.

E o premiera, se mandresc ei. Ming Hao, un baietel de 12 ani, a fost diagnosticat cu Sarcom Ewing, o tumora osoasa care ii macina vertebra cervicala. Fara operatie, viata lui ar fi fost amenintata de leziuni permanente la maduva spinarii, care puteau sa insemne paralizie sau chiar moartea.

Chirurgii din Beijing au indepartat partea de vertebra atinsa de boala - o operatie dificila in sine, pentru ca in zona se afla nervi importanti, carotida si esofagul. Un implant era absolut necesar pentru a reconstrui vertebra. Cele folosite in mod obisnuit nu au, insa, caracteristicile naturale ale osului, asa ca pacientul e nevoit sa poarte un guler special care sa-i sprijine capul.

"Acum, gratie tehnologiei de printare 3D, putem reconstrui exact partea lipsa din vertebra pacientului, care e pusa in locul potrivit si fixata cu suruburi. Vertebra astfel reconstruita poate sustine fara probleme capul", spune Liu Jongjun, directorul clinicii de ortopedie.

Imprimanta 3D, asistata de computer, poate realiza cele mai complicate forme aplicand straturi succesive dintr-un anume material, in cazul de fata un aliaj special, poros, care are consistenta aseamantoare cu a osului uman.

Ming Hao a fost operat pe 31 iulie. Dupa mai putin de doua saptamani se ridica deja in picioare, fara sa aiba nevoie de guler ortopedic.

Share articol: