Spatiul total de stocare in cloud e estimat la 1 exabyte. Cam tot atat poti stoca pe 4 milioane de PC-uri.
Mai crede cineva ca viitorul sta in laptopuri si desktopuri performante? Putin probabil, de vreme ce cu totii am inceput sa fim cu ochii in smartphone si tablete dar cu capul in nori, printre aplicatii. Si nu in sensul pe care il stie toata lumea. Ci in norii de informatie in asa numitul “cloud”.
In ultimii 5 ani, numarul utilizatorilor de internet s-a dublat, trecand de 2 miliarde, iar in unele tari precum Finlanda sau Spania, accesul la net a fost declarat drept legal al cetatenilor. Evolutia tehnologica pare enorma, asa ca ar fi normal sa ne gandim si la ce va fi, sa spunem, peste 2 ani.
Termenul cloud incepe sa devina la fel de obisnuit precum cuvantul “internet”. E si normal, din moment ce, conform studiilor, in 2015 peste 2,5 miliarde de oameni vor folosi internetul. Si nu mai putin de 15 miliarde de device-uri vor fi si ele conectate la retea.
Toti cei care folosesc cloudul isi reduc substantial costurile, chiar si la jumatate.
Totul a inceput in urma cu mai mult de 50 de ani, cand un profesor de la Universitatea Stanford a sugerat modelul de lucru. Chiar si Licklider, unul dintre inventatorii ARPANET (stramosul internetului), a prezis cativa ani mai tarziu ca lumea va cunoaste o retea “intergalactica de computere” prin intermediul careia utilizatorii vor putea avea acces nelimitat la informatie, indiferent unde s-ar afla. Insa conceptul era cu mult inaintea vremurilor si a posibilitatilor hardware, asa ca totul a aluat o pauza pana prin anii ’70.
Lucrurile s-au miscat destul de incet cam pana prin anii ’90. Prima companie care a incercat sa inregistreze marca “cloud computing” a fost NetCentric, in 2007, dar sefii acesteia s-au lasat pagubasi doi ani mai tarziu. Aceeasi soarta avea sa o aiba si gigantul Dell. Asta se intampla insa prin 2007, cand Amazon a fost prima companie care a imbratisat cu adevarat tehnologia si termenul “cloud”.
De atunci, cloud computing-ul a crescut ca-n povesti. Se azvoneste chiar ca noul sediu al Apple ar fi proiectat sa sustina evolutia ofertei tehnologice a companiei din Cupertino. Cu toate astea, exista si sceptici, precum co-fondatorul Oracle, Larry Ellison. Acesta spune ca totul e de fapt apa de ploaie, pentru ca “lumea va avea in continuare nevoie de baze de date, memorie si procesoare”. Insa chiar si el s-a contrazis un an mai tarziu, cand a recunoscut faptul ca puterea cloud-ului e mai mare decat anticipa. Deocamdata, in 2013, valoarea acestei piete se ridica la peste 44 de miliarde de dolari, dar conform estimarilor, aceasta va creste de 4 ori in urmatorii doi ani.
Exista insa si un dezavantaj. E nevoie de un server nou la fiecare 600 de smartphone-uri sau 120 de tablete conectate la un anumit serviciu. Asta inseamna un consum mai mare de energie si fara un plan de imbunatatire a eficientei energetice, datacenter-ele vor consuma tot atata curent cat un oras.
Una din partile bune e faptul ca toti cei care folosesc cloudul isi reduc substantial costurile, chiar si la jumatate. Si vorbim aici atat de companii care economisesc energie si capital pentru salarii cat si de oamenii normali care simt diferenta atat in puterea de calcul oferita de serverele cloud cat si in faptul ca pot lucra linistitit acasa, in pijama, fara ca partenerii de afaceri din cealalta parte a lumii sa se supere.
Si nici nu am amintit de securitate sau performanta. Cel putin in SUA, guvernul ar putea economisi aproape 6 miliarde de dolari anual daca ar trece la cloud, care ofera un uptime anual de 99,9%, conform Intel. Despre Romania inca nu e cazul sa vorbim. Noi suntem inca pierduti printre mormanele de dosare si muntii de hartie ai birocratiei.
Puterea de calcul in cloud ar putea servi peste cativa ani si la noi descoperiri in medicina, unde cercetatorii ar putea decoda chiar misterele undelor cerebrale sau ar putea intelege mai bine cum afecteaza poluarea circuitul apei in natura.
Cum cel mai mult ne place sa visam, de ce sa nu ne gandim si la alte aplicatii posibile ale tehnologiei cloud. Cum ar fi ca, peste cativa ani, sa putem beneficia cu totii de serviciile unui supercalculator precum cel din Star Trek? O sa radeti daca va ganditi la nivelul la care se afla acum Siri sau Google Now, dar luati putin aminte. Cele doua servicii nici macar nu existau in urma cu doi ani. Si poate si mai important ar fi sa putem detecta din timp cutremurele sau sa beneficiem de algoritmi care sa poata traduce in timp real toate limbile Pamantului.
Cloud Computer de la Romtelecom Business Solutions este serviciul care ofera desktop-uri virtuale cu sistem de operare Microsoft Windows, un spatiu initial de stocare a datelor şi aplicatii de baza (antivirus, media player, Internet Explorer). Cloud Computerul poate fi ulterior personalizat prin adaugarea de servicii optionale, precum spatiu pe disc suplimentar (individual sau partajat), aplicatii (gratuite sau contra cost). Odata cu achizitionarea serviciului, utilizatorii primesc acces la portalul de administrare (self service), cu ajutorul caruia serviciul poate fi configurat dupa dorinta, dar şi acces la un magazin de aplicatii (Cloud Store) de unde se pot selecta si instala noi aplicatii pentru Cloud Computerul detinut. Serviciul poate fi testat gratuit cu ajutorul unui cont pe site-ul Romtelecom.