Fiecare dintre noi a incercat macar o data un calculator, o tableta sau un smartphone. Stam toata ziua pe motoare de cautare si retele de socializare.
Toate acestea - si mii de alte inovatii - s-au nascut in acelasi loc care le revolutioneaza in fiecare zi. Este vorba despre Silicon Valley.
In Palo Alto California se afla, foarte probabil, cel mai celebru garaj din lume. In 1976, se nastea aici compania Apple. Jobs impreuna cu prietenul sau Wozniak au asamblat in acel garaj primele calculatoare, pe care le-au vandut unui mic magazin din zona.
Casa e acum locuita de o doamna venerabila. Are garda de corp si limuzina. Prefera si impune discretia de cand garajul lui Jobs a ajuns celebru, iar straduta sa linistita din Los Altos a devenit obiectiv turistic.
"Woz si cu mine am inceput sa lucram la Apple in garajul parintilor mei, cand aveam 20 de ani. Am muncit din greu si in 10 ani Apple a ajuns o companie de 2 miliarde de dolari, cu peste 4 000 de angajati", povestea Steve Jobs.
Casa nu mai apartine de mult parintilor lui Jobs. Fiul le-a daruit actiuni la Apple, asa ca au avut bani sa se mute in ceva mai... spatios.
Tot intr-un garaj a luat nastere si cel mai important nume de pe internet. Sergey Brin si Larry Page au inceput lucrul la motorul lor de cautare in garajul unei prietene.
Nu au plecat departe. La cativa kilometri distanta, Google a crescut de la 16 metri patrati la trei sedii, pe zeci de hectare. Este vorba despre Googleplex, sediul Android si gigantul Youtube. Asta fara sa punem la socoteala zeci de reprezentante si servere in toata lumea. Inclusiv la Bucuresti.
Dintre toate garajele din California, cel din Palo Alto este considerat locul de nastere al Silicon Valley.Hewlett si Packard au asamblat primul lor oscilator de sunet. Le-a fost greu la inceput, evident, nu prea aveau bani, au facut si foamea pana cand intr-o zi au batut palma cu o alta companie nascuta aici in SIlicon Valley, Walt Disney.
Bill Hewlett: "Am inceput compania fara prea multi bani si fara nicio idee despre ce trebuie sa facem, ci doar ambitia care ne spunea ca trebuie sa facem ceva."
Garajul s-a extins asa de mult ca a ajuns si in casa. Piesele erau vopsite si apoi aduse in bucatarie si uscate in cuptor.
Azi, HP este cel mai mare producator de calculatoare din lume si intre timp, a redevenit proprietarul casei. A transformat-o in muzeu, recunoscut de stat, si asaltat de turisti.
Dupa nasterea Apple, alte mii de companii s-au mutat in Silicon Valley. Unde vezi cu ochii sunt numai cladiri imense, cu siglele firmelor care au transformat internetul si tehnologia. Intel, Facebook, Dell si Xerox sunt doar cateva. Camera cu care am filmat, laptopul cu care am scris stirea si cel mai probabil si televizorul pe care urmariti reportajul au fost concepute in cartierul de mii de miliarde de dolari, adica in Silicon Valley.
Cand ne uitam la locurile de unde au inceput baietii destepti din Silicon Valley, lectia de invatat e simpla. Conteaza mai putin daca ai inceput intr-un garaj sau camera de camin. Important e unde vrei sa ajungi.