In subsolul companiei Kodak, din zona Rochester, un cartier al aglomeratului New York, a fost descoperit un aparat care nu avea ce sa caute acolo.
„Tu apesi pe buton si noi facem restul”, celebrul slogan al companiei, putea duce la un dezastru daca „incarcatura” incapea pe maini gresite. Potrivit gizmodo.com, nimeni nu a putut spune cu siguranta de unde provine uraniul.
Kodak detinea peste 2,2 kilograme din aceeasi substanta care se foloseste si la bombele nucleare, informatia fiind oferita presei de un fost angajat. Autoritatile locale spun ca nu stiau despre „surpriza” din subsolul cladirii care gazduia firma, dar nu isi pot explica de unde provine materialul radioactiv.
Mai mult, expertii spun ca era putin probabil ca uraniul sa fi fost suficient pentru o bomba nucleara. Explicatia a venit mai tarziu: Kodak avea un fel de reactor de mici dimensiuni, pe care il folosea pentru testarea radiografiei cu neutroni. Firma a facut achizitia in anul 1974, imediat dupa cumparand si uraniul imbogatit pentru ca testele sa poata avea loc.
Cum legislatia nu era atat de stricta in ceea ce priveste substantele radioactive, Kodak nu a informat autoritatile americane cu mai multe detalii. Dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001 legile interzic utilizarea neautorizata a uraniului imbogatit, teama fiind ca teroristii ar putea oricand sa fabrice bombe daca pot cumpara aceste substante.
Chiar daca angajatii nu stiau despre existenta sa, reactorul cu uraniu imbogatit statea la subsolul cladirii, intr-un spatiu ingust, ferit de ochii publicului. Abia in 2006 compania a renuntat la teste si a luat decizia de a sigila reactorul. In septembrie 2011, Kodak a angajat firma de avocatura Jones Day, specializata in consultanta, pentru a face un plan pentru restructurarea afacerilor. In ianuarie 2012 compania a demarat procedura de insolventa.
Sursa: stirileprotv